Toepassing van slimme camera's

Toepassing van slimme camera's Slimme camera's worden meer en meer gebruikt in onze maatschappij. Steeds meer steden en gemeenten in Europa zetten slimme camera's in in het openbare leven met als doel bewaking en beveiliging. Ze worden tegenwoordig zowel gebruikt door gemeenten, politie, bedrijven als particulieren. Deze camera's kunnen voor verschillende doeleinden ingezet worden en bieden veel voordelen. Deze technologieën zullen in onze toekomst steeds meer bewust of onbewust deel gaan uitmaken van ons leven. Aan de efficiëntie van deze camera's wordt nog iedere dag gewerkt maar de technologie gaat zo snel vooruit dat de mogelijkheden eindeloos lijken.

Wat zijn slimme camera's?

Slimme camera's worden ook weleens intelligente camera's genoemd. De slimme camera is een compact vision systeem dat beelden vastlegt en zelf interpreteert. De camera bestaat uit een geavanceerde software dat in eerste instantie foto's opslaat, vervolgens informatie verwerkt zoals beelden en deze tenslotte communiceert met omringende systemen zoals onder andere een aangesloten netwerk of operator. Deze systemen zijn opgebouwd rond microprocessors. Deze microprocessors gelinkt met geheugen vervullen dezelfde functie als een pc maar dan veel compacter. Daarnaast bestaat een slimme camera meestal uit een aantal van de volgende onderdelen namelijk:
 • beeldsensor
 • beeldgeheugen
 • processor
 • programmeerbare en datageheugen
 • communicatie-interface
 • I/O-lijnen (vaak optogeïsoleerde)
 • lenshouder of ingebouwde lens
 • ingebouwde verlichtingsapparaat
 • doel ontwikkelde real-time besturingssysteem
 • een video-uitgang kan een optie zijn

Toepassingen

 • Een slimme camera kan voor veel doeleinden reeds ingezet worden onder andere voor:
 • onbeheerde bewaking
 • visuele sensornetwerk
 • nummerplaatherkenning
 • de telling van het aantal personen in winkels, discotheken enzoverder
 • telling van voertuigen op parking, gesorteerd per land en tijdstip van aankomst en vertrek
 • automatische meldingen van verdacht gedrag
 • automatische meldingen van inbraken of verboden betredingen van personen
 • totaaloplossing met Real Time bewaking en patrouillediensten
 • bewegingscontroles en verplaatsing van personen en objecten
 • toezicht op naleving van reglementeringen
 • biometrische controles (gezicht, vingers, iris)

Toepassing van slimme camera's bij politiediensten

Veel politiediensten gebruiken reeds het ANPR-camera. ANPR is een afkorting dat staat voor Automatic Number Plate Reccognition of de automatische nummerplaatherkenning. Deze slimme camera's herkennen onmiddellijk de nummerplaten van voertuigen die geseind staan. Ook bestuurders die zich met een rijverbod of zonder verzekering in het verkeer bevinden kunnen er zo uitgehaald worden. De camera is via een boordcomputer verbonden met de databanken met verdachte voertuigen. Bovendien zijn de camera's ook verbonden met een gps waardoor de plaats en het tijdstip waarop het verdacht voertuig werd gezien, kunnen opgespoord worden. Daarnaast kan de politie deze camera's ook gebruiken in het kader van de verkeersveiligheid.

Toepassing van slimme camera's bij de gemeenten

Gemeenten maken gebruik van zowel vaste camera's als koepelcamera's die 390 graden rondom kunnen filmen. De intelligente camera's kunnen automatisch beelden doorsturen naar bijvoorbeeld de dispatching van politiezones. De meldingen van de camera's zijn gebaseerd op parameters die vooraf zijn ingesteld bijvoorbeeld een groepering van mensen, geschreeuw, sluikstort enzoverder. De slimme camera's in de gemeenten worden op strategische plaatsen geplaatst bijvoorbeeld op grote markten, winkelstraten maar ook buurten die in het oog moeten gehouden worden en meer aandacht vragen.

Toepassing van slimme camera's bij de spoorwegen

De spoorwegen zetten de slimme camera's in op de spoorwegen met als één van de grootste doelstellingen zelfdodingen of pogingen tot zelfmoord op te sporen. Als iemand te lang blijft stil staan te dicht bij de sporen wordt dit door de camera gedetecteerd en doorgeseind. Er wordt op die manier gehoopt om veel vlugger te kunnen ingrijpen en situaties te kunnen voorkomen.

Toepassing van slimme camera's bij luchthavens

De slimme camera's in luchthavens hebben hoofdzakelijk als doel sneller te kunnen handelen bij crimineel gedrag en terrorisme. Ze beschikken over camera's met software die afwijkend gedrag van mensen op beelden interpreteren. De beveiliging wordt dan gewaarschuwd zodat ze deze mensen extra in het oog kunnen houden. De camera's zijn ook gevoelig voor subtiele afwijkingen. Iemand die bijvoorbeeld te lang op de wc blijft zitten, een groepje dat zich opsplitst of een koffertje dat ergens wordt achtergelaten kan als subtiel afwijkend gedrag geïnterpreteerd worden. Hieraan kan er dan ook de nodige aandacht aan worden gegeven.

Toepassing van slimme camera's bij bedrijven

Veel grote bedrijven gebruiken slimme camera's tegen diefstallen en vandalisme. Bewakers kunnen nu vanop afstand controles uitvoeren in bedrijven. Terwijl er vroeger personeel en tijd nodig was om inspectierondes uit te voeren spaart men dit uit met het gebruik van intelligente camera's. Ook goederen die op bedrijven buiten blijven staan en vaak aan vandalisme en diefstal onderhevig is, kan nu gemakkelijk onder toezicht blijven. De slimme camera's sturen beelden door en interpreteren ook potentieel verdacht of afwijkend gedrag waardoor de bewaking extra alert kan zijn. Sommige camera's zijn ook reeds voorzien van geluidsapparatuur waardoor de bewaker door middel van een boodschap vanuit de controlekamer de potentiële indringer kan doen afschrikken.

Toepassing van slimme camera's als particulier

Naast professionelen kunnen ook particulieren slimme camera's inzetten om hun huis te beveiligen. De beelden kunnen ook beken worden op een smartphone of tablet. Zo kunnen mensen het gevoel krijgen constant controle te kunnen houden op hun eigendommen. Omwille van de veelzijdige mogelijkheden en de complexiteit van intelligente camera's wordt het toch aangeraden om je als particulier te laten inlichten of begeleiden door een professionele bewakings- en beveiligingsonderneming om correct met de apparatuur om te gaan. Dit kan vermijden dat er onder andere te vaak valse alarmen worden geactiveerd. Dit kan de gemoedsrust van de particulieren verstoren. Een professionele aanpak bij slimme camera's blijft een noodzaak. Zij kunnen je onder andere ook raad geven over hoe je het best handelt bij een inbraakalarm.

Wetgeving en privacycommissie

Zowel gewone camerabewaking als slimme camera's worden door particulieren meer en meer gebruikt maar voor je zelf camera's installeert is het ook belangrijk om je eerst in te lichten omtrent de wetgeving en de verplichte aangiftes bij de privacycommissie. Niet alles is zomaar toegelaten. Er zijn een aantal regels die in acht moeten genomen worden.
© 2014 - 2023 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slimme energiemeter, voor de consument en energieleverancierDe slimme energiemeter, ook wel slimme meter genoemd, geeft inzicht in het energieverbruik voor de consument maar ook vo…
Nest Hello: slimme deurbel met camera, microfoon en speakerNest Hello: slimme deurbel met camera, microfoon en speakerDe Nest Hello is een slimme deurbel met ingebouwde camera, microfoon en speaker. Staat er iemand voor de deur terwijl je…
Digitale fotografie voor- en nadelenDigitale fotografie voor- en nadelenHet principe van digitale fotografie is eigenlijk hetzelfde als van de traditionele fotografie. Er is een lens nodig waa…
GoPro3 en GoPro4 gaan niet meer aan; hoe los je dit op?GoPro3 en GoPro4 gaan niet meer aan; hoe los je dit op?De GoPro is een fijne camera, waarmee je gemakkelijk veel goede films en foto's kunt maken. De camera is handelbaar en h…
De superbatterij: sneller opladen en een langere levensduurDe superbatterij: sneller opladen en een langere levensduurIn oktober 2014 is een nieuwe batterij ontwikkeld die in een paar minuten compleet opgeladen kan worden. Ook is de leven…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
 • Programma Telefact 'Slimme camera's' uitgezonden dinsdag 7 oktober 2014 om 21u40
 • En.wikipedia.org/wiki/Smart_camera
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.