Klaar om de batterijen op te laden?

Klaar om de batterijen op te laden? Hoewel er een enorm aanbod aan oplaadbare batterijen van het AA type op de markt is, blijven mensen massaal kiezen voor de alternatieve wegwerpvarianten. Hoe komt dat? Zijn oplaadbatterijen nog steeds duur en minder gebruiksvriendelijk dan de wegwerpvarianten of zijn dit ondertussen fabeltjes geworden? We wegen de voor- en nadelen af en komen zo tot een duidelijke winnaar.

Korte- of langetermijnvisie

Hoewel het aanbod van oplaadbare batterijen in de winkels jaar na jaar groeit, blijft de meerderheid van de consumenten toch resoluut kiezen voor een wegwerpvariant. De oorzaak van deze keuze ligt hem voornamelijk in de prijs, zo kost een oplaadbare batterij bij aankoop meestal dubbel zoveel als een wegwerpbatterij.

Voor toepassingen die niet intensief gebruikt worden of weinig energie vergen zoals Bv. een draagbaar radiootje of een weerstation, is een wegwerpbatterij een goede keuze. Daar tegenover staat dat wanneer u wegwerpbatterijen gebruikt in apparaten die veel energie verbruiken, zoals controllers van spelconsoles of elektrisch speelgoed, het aantal op jaarbasis snel zal oplopen. Kies in dergelijke gevallen voor een oplaadbare batterij, deze kost u bij aankoop meer, maar is door het intensieve gebruik snel terugverdiend.

Voor- en nadelen van een wegwerpbatterij

Voordelen van een wegwerpbatterij zijn:
 • Lage aankoopprijs
 • Reeds opgeladen bij aankoop
 • Hoge continue spanning van 1,5 V

De voornaamste nadelen zijn:
 • Hoge totale kosten (bij intensief gebruik, op lange termijn)
 • Niet ecologisch verantwoord
 • Lekkage

Voor- en nadelen van een oplaadbare batterij

Voordelen van een oplaadbare batterij zijn:
 • Lage totale kosten (bij intensief gebruik, op lange termijn)
 • Herbruikbaar
 • Ecologisch verantwoord

De voornaamste nadelen zijn:
 • Hoge aankoopprijs
 • Aankoop van een oplader
 • Niet altijd opgeladen bij aankoop

Andere aandachtspunten

Binnen de twee grote groepen van batterijen, namelijk de wegwerp- en de oplaadbare batterijen, kan ook nog een onderverdeling gemaakt worden naar gelang de capaciteit van de batterij. Zo blijkt dat oplaadbare batterijen met een hoge capaciteit, dit wil zeggen groter dan pakweg 2200 mAh, gekenmerkt worden door een hoger capaciteitsverlies bij 200 oplaadcycli dan oplaadbare batterijen met een lagere capaciteit bij hetzelfde aantal oplaadcycli. Voor wegwerpbatterijen geldt dan weer dat de types met een hoge capaciteit (ongeveer 2800 mAh) beter scoren dan de modellen met een lagere capaciteit.

Bij aankoop van oplaadbare batterijen is het ook belangrijk om een geschikte oplader te kiezen. Ze kosten meestal tussen de 20 en de 60 euro en zijn verkrijgbaar in verschillende modellen. Er zijn modellen die je rechtstreeks in het stopcontact plaatst of er zijn er die je met een snoer in het stopcontact steekt.

Eveneens zijn opladers ook onderverdeeld in groepen van op basis van hun oplaadsnelheid. Hierbij zijn er drie mogelijkheden: trage modellen laden de batterijen op in ongeveer 16 uur, de iets snellere types in ongeveer 4 uur en de snelste types in ongeveer een half uur. Snelle laders zijn duur, beïnvloeden de levensduur van de batterij nadelig, zorgen voor grote warmteontwikkeling en de batterijen zijn meestal niet voor de volle 100% opgeladen.

Conclusie

Tot slot kunnen we concluderen dat voor de meeste toepassingen (welke tegelijkertijd bijna altijd energieverslindende toepassingen zijn) waarvoor AA batterijen gebruikt moeten worden, een oplaadbare batterij een beter alternatief is dan een wegwerpbatterij. Hoe meer je een batterij kan opladen zonder dat het rendement te drastisch daalt (tegenwoordig kunnen de meeste batterijen gemakkelijk 200 oplaadcycli doorstaan zonder veel rendementsverlies) hoe meer geld je bespaart ten opzichte van een wegwerpbatterij.
© 2015 - 2020 Writer11, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Batterijen: lege batterijen inleverenIn deze tijden met een groot gebruik van elektrische apparaten is er ook een flink gebruik van batterijen. Batterijen be…
De werking van een autobatterijDe werking van een autobatterijDe batterij in een auto is een lood-accu. Deze batterij is nodig om de wagen te starten en om alles wat elektrische ener…
De superbatterij: sneller opladen en een langere levensduurDe superbatterij: sneller opladen en een langere levensduurIn oktober 2014 is een nieuwe batterij ontwikkeld die in een paar minuten compleet opgeladen kan worden. Ook is de leven…
De accu van een digitale fotocameraDe accu van een digitale fotocameraHet grootste gedeelte van de digitale fotocamera’s is voorzien van een oplaadbare accu en slechts enkele, veelal goedkop…

Haardroger: elektrisch hulpmiddel voor iedere badkamerHaardroger: elektrisch hulpmiddel voor iedere badkamerDe meeste mensen - en vooral vrouwen - vinden het niet prettig om na het douchen met natte haren rond te lopen. Op zijn…
Hoe benut je de slimme meter?Hoe benut je de slimme meter?In 2012 zijn de netbeheerders in Nederland begonnen met het vervangen van de analoge energiemeter voor de slimme meter (…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Denes, Pixabay
 • http://www.test-aankoop.be/hightech/nc/dossier/herlaadbare-batterijen-of-toch-maar-wegwerp/1

Reageer op het artikel "Klaar om de batterijen op te laden?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writer11
Gepubliceerd: 22-02-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!