Wat is DAB (Digital Audio broadcasting) radio?

DAB (Digital Audio Broadcasting) is de digitale variant van FM/AM radio. VHS-videoband werd DVD, LP werd CD en AM/FM wordt DAB. DAB maakt het mogelijk om digitale radio via de Ether te ontvangen. Zo kun je bijvoorbeeld in de auto luisteren naar de radio in digitale kwaliteit. Storingen en ruis zijn dus verleden tijd. Je kunt het vergelijken met digitale televisie.

DAB+

De plus staat voor de verbeterde versie DAB. DAB+ heeft ten opzichte van de gewone DAB een betere conversie. DAB+ wordt ook wel DAB 2.0 genoemd.

Is DAB overal te ontvangen?

Het DAB netwerk heeft anno 2014 een redelijke dekking, maar is nog niet overal 100% te ontvangen. Verwacht wordt dat DAB in 2017 een 100% dekking zal hebben in Nederland. Je kunt de ontvangst vergelijken met de ontvangst van een mobiele telefoon. Er zullen altijd plaatsen blijven bestaan waar de ontvangst minder is.

Alles of niets ontvangst

Een voordeel aan digitale radio is dat er geen kraak of ruis optreedt bij een slechte ontvangst. Echter is het wel zo dat ook DAB een minimale ontvangst nodig heeft. Wanneer u zich in een gebied bevindt waarin de ontvangst te minimaal is, dan zal het signaal in zijn geheel wegvallen. Dus geen storing of ruis, maar gewoon compleet stil. De meeste autoradio’s zijn naast een DAB ontvanger ook voorzien van een FM ontvanger en zullen bij een slechte DAB ontvangst automatisch overschakelen op FM.

Problemen met het ontvangen van DAB radio

  • Stedelijk gebied. Gebouwen belemmeren radiogolven waardoor een slechtere ontvangst kan optreden
  • In sommige delen van het huis geen bereik. Gebouwen en harde materialen als steen en beton vormen een belemmering voor de radiogolven. Dit betekent dat je dieper binnen in een gebouw een slechte ontvangst kunt hebben. Probeer de antenne bij een raam te plaatsen.
  • Geen ontvangst in tunnels. Dit probleem is vooral van toepassing op auto radio's voorzien van DAB. Wanneer je een tunnel in rijdt, valt het signaal weg. De oorzaak is dezelfde als bij bovenstaande problemen. Het beton van de tunnel houdt het signaal tegen. Bij het wegvallen van DAB zal de radio veelal overschakelen op FM. In een tunnel zult u hier in de praktijk niet veel aan hebben, want ook het FM signaal is hier vaak slecht.

Voordelen van DAB?

Voordelen voor de ontvanger:

  • Je hoeft niet meer naar frequenties te zoeken
  • Goede geluidskwaliteit
  • Geen kraak en ruis meer
  • Zo goed als landelijke dekking

Voordelen voor de zender:

  • Geluid wordt gecomprimeerd, waardoor er meer radiozenders over 1 frequentie kunnen worden uitgezonden. Dit is goedkoper.
  • Iedere zender is in heel Nederland via 1 kanaal te ontvangen. Dus geen verschillende FM frequenties meer.

Abonnement

In tegenstelling tot digitale televisie, is er bij DAB radio geen abonnement vereist. De standaard radiozenders zijn gratis te beluisteren met een DAB radio.
© 2014 - 2024 Robino, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wekkerradio’s en de verschillende wekfunctiesGewekt worden vinden velen niet leuk. Als dat dan ook nog gepaard gaat met veel lawaai van een schelle bel kan dat al ga…
Radiocommunicatie: radioamateurs en VERONOm de radiocommunicatie van de radioamateurs in Nederland te bevorderen, is de VERON opgericht: Vereniging voor Experime…
Narrowcasting – informatievoorziening op maatNarrowcasting – informatievoorziening op maatNarrowcasting is een informatievoorziening waarmee een bedrijf of organisatie informatie kan tonen die op een specifieke…
Geluidsdragers: magneetbandenGeluidsdragers: magneetbandenMagneetbanden zijn geluidsdragers die bestaan uit een band waarop een gemagnetiseerde laag van metaalpoeder is aangebrac…

Waar een Apple Macbook kopen?Waar een Apple Macbook kopen?Macbooks, iPhones, iPods, ze worden steeds populairder. Overal worden er acties en aanbiedingen aangeboden. Heb je lieve…
Het USB-CondoomHet USB-CondoomHet gebeurt steeds vaker dat mensen gedachteloos de USB van hun telefoon in vreemde USB-poorten stoppen om de telefoon o…
Bronnen en referenties
  • DABtuners.nl
Robino (6 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.