InfoNu.nl > Electronica > Multimedia > Wat is DAB (Digital Audio broadcasting) radio?

Wat is DAB (Digital Audio broadcasting) radio?

DAB (Digital Audio Broadcasting) is de digitale variant van FM/AM radio. VHS-videoband werd DVD, LP werd CD en AM/FM wordt DAB. DAB maakt het mogelijk om digitale radio via de Ether te ontvangen. Zo kun je bijvoorbeeld in de auto luisteren naar de radio in digitale kwaliteit. Storingen en ruis zijn dus verleden tijd. Je kunt het vergelijken met digitale televisie.

DAB+

De plus staat voor de verbeterde versie DAB. DAB+ heeft ten opzichte van de gewone DAB een betere conversie. DAB+ wordt ook wel DAB 2.0 genoemd.

Is DAB overal te ontvangen?

Het DAB netwerk heeft anno 2014 een redelijke dekking, maar is nog niet overal 100% te ontvangen. Verwacht wordt dat DAB in 2017 een 100% dekking zal hebben in Nederland. Je kunt de ontvangst vergelijken met de ontvangst van een mobiele telefoon. Er zullen altijd plaatsen blijven bestaan waar de ontvangst minder is.

Alles of niets ontvangst

Een voordeel aan digitale radio is dat er geen kraak of ruis optreedt bij een slechte ontvangst. Echter is het wel zo dat ook DAB een minimale ontvangst nodig heeft. Wanneer u zich in een gebied bevindt waarin de ontvangst te minimaal is, dan zal het signaal in zijn geheel wegvallen. Dus geen storing of ruis, maar gewoon compleet stil. De meeste autoradio’s zijn naast een DAB ontvanger ook voorzien van een FM ontvanger en zullen bij een slechte DAB ontvangst automatisch overschakelen op FM.

Problemen met het ontvangen van DAB radio

  • Stedelijk gebied. Gebouwen belemmeren radiogolven waardoor een slechtere ontvangst kan optreden
  • In sommige delen van het huis geen bereik. Gebouwen en harde materialen als steen en beton vormen een belemmering voor de radiogolven. Dit betekent dat je dieper binnen in een gebouw een slechte ontvangst kunt hebben. Probeer de antenne bij een raam te plaatsen.
  • Geen ontvangst in tunnels. Dit probleem is vooral van toepassing op auto radio's voorzien van DAB. Wanneer je een tunnel in rijdt, valt het signaal weg. De oorzaak is dezelfde als bij bovenstaande problemen. Het beton van de tunnel houdt het signaal tegen. Bij het wegvallen van DAB zal de radio veelal overschakelen op FM. In een tunnel zult u hier in de praktijk niet veel aan hebben, want ook het FM signaal is hier vaak slecht.

Voordelen van DAB?

Voordelen voor de ontvanger:

  • Je hoeft niet meer naar frequenties te zoeken
  • Goede geluidskwaliteit
  • Geen kraak en ruis meer
  • Zo goed als landelijke dekking

Voordelen voor de zender:

  • Geluid wordt gecomprimeerd, waardoor er meer radiozenders over 1 frequentie kunnen worden uitgezonden. Dit is goedkoper.
  • Iedere zender is in heel Nederland via 1 kanaal te ontvangen. Dus geen verschillende FM frequenties meer.

Abonnement

In tegenstelling tot digitale televisie, is er bij DAB radio geen abonnement vereist. De standaard radiozenders zijn gratis te beluisteren met een DAB radio.
© 2014 - 2019 Robino, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Britse publieke omroep BBCBritse publieke omroep BBCBritish Broadcasting Corporation, beter bekend als BBC, is de publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk. Deze nieuwsze…
Wekkerradio’s en de verschillende wekfunctiesGewekt worden vinden velen niet leuk. Als dat dan ook nog gepaard gaat met veel lawaai van een schelle bel kan dat al ga…
Narrowcasting – informatievoorziening op maatNarrowcasting – informatievoorziening op maatNarrowcasting is een informatievoorziening waarmee een bedrijf of organisatie informatie kan tonen die op een specifieke…
Radiocommunicatie: radioamateurs en VERONOm de radiocommunicatie van de radioamateurs in Nederland te bevorderen, is de VERON opgericht: Vereniging voor Experime…
Geluidsdragers: magneetbandenGeluidsdragers: magneetbandenMagneetbanden zijn geluidsdragers die bestaan uit een band waarop een gemagnetiseerde laag van metaalpoeder is aangebrac…
Bronnen en referenties
  • DABtuners.nl

Reageer op het artikel "Wat is DAB (Digital Audio broadcasting) radio?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Robino
Gepubliceerd: 10-11-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!