HomePod: de slimme speaker van Apple

HomePod: de slimme speaker van Apple De HomePod is een slimme speaker van Apple, die begin 2018 in drie landen op de markt is gekomen. De HomePod is te bedienen via spraakherkenning en leert via Siri je muziekvoorkeuren. De HomePod is er vooral voor Applegebruikers, de speaker kan namelijk alleen door een Apple iPhone of iPad bediend worden, en werkt het beste in samenwerking met de Apple-muziekdienst Apple Music. Het design, de geluidskwaliteit en de unieke bediening met Siri, maakt de HomePod onderscheidend ten opzichte van andere speakers.
Bron: Tegethoff, UnsplashBron: Tegethoff, Unsplash

De HomePod

Op 5 juni 2017 werd de komst van de HomePod door Apple voor het eerst officieel aangekondigd tijdens de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) in San Jose. Het is niet de eerste speaker die het bedrijf Apple op de markt brengt. In 2006 verscheen de Apple iPod Hi-Fi, die anderhalf jaar later weer van de markt is gehaald. Van de iPod Hi-Fi is nooit een opvolger gekomen, maar in 2018 heeft Apple wel een nieuwe speaker, de HomePod, op de markt gezet. Bij de ontwikkeling van de HomePod is, anders dan bij de ipod Hi-Fi, door Apple vooral de nadruk gelegd op de geluidskwaliteit en de bediening via spraakherkenning door Siri.

Uiterlijke kenmerken

De HomePod is een cilindervormige speaker die bekleed is met gaas van textiel in de kleuren wit of spacegrijs. De HomePod heeft qua uiterlijk iets weg van de Sonos One, een speaker met stembesturing van Sonos. Bij het design van de HomePod is ook op de details gelet. Zo is de stroomkabel bekleed met textiel waardoor deze een luxere uitstraling heeft. Het Applelogo is te vinden op de onderkant van de antislipvoet van de HomePod.

Specificaties

Afmetingenlengte x breedte x hoogte is 17,2 x 14,2 x 14,2 centimeter
Gewicht2500 gram
ChipA8 processor
BedieningSpraakherkenning Siri
VerbindingenWifi
KleurenWit of spacegrijs

Installatie

De installatie van de HomePod kost niet veel tijd, de HomePod is in enkele minuten klaar voor gebruik. De HomePod kent op het gebied van installatie wel een paar beperkingen waar men voor aanschaf rekening mee dient te houden.
 • Installatie kan alleen met behulp van een iPhone of iPad met iOS 11.2.6 of een nieuwere versie. De HomePod ondersteunt alleen Airplay, waardoor installatie of bediening met Android of andere software niet mogelijk is.
 • De HomePod kan maar aan een account, ook wel Apple ID genoemd, gekoppeld worden. Als de HomePod door meerdere personen uit een gezin gebruikt wordt, dan zullen ze dit account moeten delen.
 • De HomePod kan gekoppeld worden aan Apple Music. Koppeling aan andere muziekdiensten is niet mogelijk. Wel kan er via Airplay gebruik gemaakt worden van andere muziekdiensten zoals Spotify. Het gebruikersgemak is echter groter bij Apple's eigen muziekdienst Apple Music, omdat er bij de andere muziekdiensten geen gebruik gemaakt kan worden van Siri.

Voor de installatie van de HomePod moet de stekker in het stopcontact gestoken worden waarna de speaker gekoppeld kan worden aan je account. Na de installatie zal Siri je meer informatie geven over het gebruik van de HomePod.

Spraakherkenning met Siri

De HomePod is te bedienen via spraakherkenning door Apple's spraakassistent Siri. Aan het lampje aan de bovenkant van de speaker is te zien of Siri actief is. Om deze bediening soepel te laten verlopen, heeft de HomePod zes ingebouwde microfoons die stemmen kunnen herkennen. Deze microfoons kunnen zelfs stemmen herkennen als er op de achtergrond harde muziek wordt gedraaid. Door een naam en artiest te noemen, kan een nummer worden afgespeeld. Maar Siri kan ook zelf met voorstellen komen als er bijvoorbeeld een bepaald genre genoemd wordt. Tenslotte kan Siri ook meer informatie geven over de achtergrond van de artiesten. Siri kan je muziekvoorkeur leren herkennen, maar slaat geen persoonlijke gegevens van je op. Hoewel het gebrek aan opslag van persoonlijke gegevens ten koste gaat van het gebruikersgemak via Siri, blijft de privacy van de gebruiker wel beter geborgd.

Geluid

Ondanks het kleine formaat, bevat de HomePod een 4 inch-woofer en 7 tweeters met een eigen versterker. De bastonen worden automatisch aan de muziek aangepast en het volume kan geregeld worden via het plusje en het minnetje op de bovenkant van de speaker. De software van de HomePod maakt gebruik van akoestische modellering, audiostraalvorming, echo-onderdrukking waardoor het geluid kan worden aangepast aan de ruimte waarin de speaker staat. Het geluid dat uit de speaker komt is daarom altijd van goede kwaliteit, wat het belangrijkste doel van de HomePod is.

HomeKit

De HomePod werkt samen met Apple's domoticasysteem HomeKit. Met de HomeKit kun je via je iPhone of iPad andere apparaten in huis op afstand bedienen. De apparaten die op HomeKit zijn aangesloten kunnen via Siri bediend worden. Dit maakt het mogelijk dat door een bericht aan Siri, verschillende HomeKit-apparaten ingeschakeld worden. Door bijvoorbeeld aan Siri door te geven dat je thuis komt, kunnen de lichten en de verwarming automatisch aangezet worden. Met de HomePod kan nu dus ook de muziek automatisch aangezet worden bij thuiskomst.

HomePod kopen

de HomePod is sinds 9 februari 2018 verkrijgbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Sinds 18 juni 2018 is de HomePod ook in de Europese landen Duitsland en Frankrijk verkrijgbaar. Apple heeft in 2020 nog geen verkoopdatum bekend gemaakt voor de verkoop in Nederland en België. HomePods die nu in Nederland en België verkocht worden, komen nu uit het buitenland en zijn alleen voorzien van een Europese stekker als ze uit Duitsland of Frankrijk komen. Ook zal Siri niet in de Nederlandse taal beschikbaar zijn. Men verwacht dat zodra de HomePod in Nederland en België beschikbaar wordt, er een software-update komt waarmee Siri ook Nederlandstalig wordt.
© 2018 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadIPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadEr zijn in 2020 verschillende manieren om je iPad te verbinden met je tv. Deze methodes kunnen een prima uitkomst bieden…
Wat is iTunes Match?IPhone-fabrikant Apple lanceerde onlangs zijn muziekdienst iTunes Match. Wat is dit voor een dienst?
Apple Pencil, de actieve stylus voor de iPad van AppleApple Pencil, de actieve stylus voor de iPad van AppleDe Apple Pencil is de stylus van Apple die vanwege de toegepaste techniek in de pen een natuurlijke manier van schrijven…
Zeven verborgen features van jouw iPhoneZeven verborgen features van jouw iPhoneKen je dat? Je bent al een tijd in het bezit van een iPhone. Toch ben je nog niet bekend met alle ins en outs. Er zitten…

Nest Hello: slimme deurbel met camera, microfoon en speakerNest Hello: slimme deurbel met camera, microfoon en speakerDe Nest Hello is een slimme deurbel met ingebouwde camera, microfoon en speaker. Staat er iemand voor de deur terwijl je…
Trimiday: reclame kijken in ruil voor abonnementen en bonnenTrimiday: reclame kijken in ruil voor abonnementen en bonnenAl decennialang speelt reclame een grote rol in de maatschappij. Bedrijven kunnen hiermee hun producten en diensten op e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tatutati, Pixabay
 • https://www.apple.com/homepod/
 • https://www.iphoned.nl/nieuws/apple-privacybeleid-opinie/
 • https://www.iphoned.nl/reviews/homepod-review/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/HomePod
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/IPod_Hi-Fi
 • https://www.iculture.nl/uitleg/homekit/
 • https://www.iculture.nl/apple-accessoires/homepod/review/
 • https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/apple-homepod-duitsland-frankrijk/
 • Afbeelding bron 1: Tegethoff, Unsplash
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 04-03-2019
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.