Hoe overleef je in Minecraft - een gids

Hoe overleef je in Minecraft - een gids Minecraft is een computerspel dat zowel op de PC, de Xbox en op de Ipad gespeeld kan worden. De bedoeling is om vanuit niets een bestaan op te bouwen door verschillende materialen te verzamelen; voedsel om te eten, wapens om je tegen monsters te beschermen en materialen om een onderkomen voor jezelf te bouwen. De allereerste nachten zul je moeten zien te overleven. * Kijk op de website van minecraft (www.minecraftwiki.net) voor alle recepten die je moet weten om de verschillende voorwerpen te maken.

Hout nodig?

Je bent in je wereld geland en je hebt (nog) niets in je inventaris om mee te overleven. Over een minuut of twintig (echte tijd) wordt het donker en dan komen de monsters. Voordat dit gebeurt, is het dus tijd om wat basismaterialen te verzamelen, als het kan voedsel te bemachtigen, en dan snel een onderdak vinden. Het belangrijkste materiaal in het begin is hout. Stomp tegen bomen en bemachtig allereerst het hout van ongeveer twee bomen, dit is in het begin genoeg. Wanneer je het hout van een boom weghaalt dan vallen de bladeren en kunnen er of jonge boompjes uit vallen die je weer kunt planten, en als je geluk hebt vallen er appels uit. Gebeurt dit, dan heb je in ieder geval genoeg voedsel om de dag en nacht te overleven. Neem een stuk hout en maak er met behulp van je inventaris (E knop, dan rechtsboven in het scherm dat verschijnt) vier houten planken van. Plaats de vier houten planken in de vier lege vakken en er verschijnt een werkbank. Neem nog twee stukken hout en maak hier wederom planken van. Maak van vier planken takken (plaats twee planken boven elkaar). Klik op de rechtermuisknop terwijl je op je werkbank richt met je muis en de werkbank opent. Hier heb je negen vakken om iets te maken. Maak nu een pikhouweel van hout en takken en probeer steen te vinden (graaf eventueel in het zand tot je steen vindt). Hak met de pikhouweel wat stenen. Kijk ondertussen ook om je heen of je ergens stenen tegenkomt met zwarte vlekken. Dit is kool en deze kun je met een houten pikhouweel ook uithakken. Kool is nodig om toortsen te maken voor licht en om metalen mee te smelten. Zie je gras, stomp wat gras zodat er zaadjes komen die je alvast kunt verzamelen.

Een bed?

Misschien kom je tijdens je zoektocht een paar schapen tegen. Deze kun je met je pikhouweel doden (ja, helaas wel) en je krijgt dan wol. Je hebt drie stukken wol en drie houten planken nodig om in de werkbank een bed te maken. Voordeel van een bed is dat je wanneer je wakker wordt (duurt drie seconden) het dan buiten weer licht is. Een bed (als je er eenmaal in hebt geslapen) is handig omdat (zou je het bed daar laten staan) je als je toch dood zou gaan, je niet teruggaat naar waar je met het spel begon, maar je wakker wordt in het bed waar je geslapen hebt. Haal je het bed weer weg, dan geldt het laatste echter niet.

Dan wordt het donker!

Wanneer het donker begint te worden kun je het beste de pikhouweel gebruiken om trapsgewijs naar beneden te graven (tenzij je al een schep hebt weten te maken, dit gaat sneller met het graven van zand). Graaf nooit direct naar beneden (en ook nooit direct naar boven), je weet namelijk niet of er zich onder of boven je een grot bevindt en je dus in een diep gat kan vallen. Graaf trapsgewijs ongeveer vier blokken naar beneden en graaf / hak nu een klein kamertje van vier bij vier blokken. Mocht je ondertussen kolen (steen met zwarte plekjes) hebben gevonden, dan kun je hiervan toortsen maken om je kamertje te verlichten. Zo niet, hak wat blokken met stenen en maak in de werkbank een oven. In de boven en onderkant in de oven doe je hout (onbewerkt, dus geen houden planken). De oven maakt hier steenkool van. Deze hebben dezelfde werking als normale kolen en je kunt ze gebruiken om toortsen te maken en ook eventueel opgegraven metalen mee te smelten. Hierover later meer. Is het je gelukt om ondertussen een bed te maken, dan kun je daarin slapen. Zo niet, dan moet je twintig minuten wachten tot het vanzelf weer licht wordt.

Leven en honger

Nu we dan toch moeten wachten tot het buiten licht wordt, is het tijd om de balkjes onderin je scherm boven je inventaris uit te leggen. De linker balk met hartjes is je leven en de rechterbalk met “kippenpootjes” is je honger. Zolang je honger balk vol is zal je leven regenereren wanneer je aangevallen wordt of valt. Heb je wel honger, dan regenereer je niet, zorg dus altijd dat je voedsel bij je hebt, vooral wanneer je het ondergrondse gaat verkennen.

Monsters

Maak van steen alvast een zwaard, voor het geval je dan toch aangevallen wordt. Sommige monsters kunnen niet tegen zonlicht, zoals zombies en skeletten. In de nacht en in de donkere grotten zul je ze tegenkomen. Overdag in het zonlicht verbranden zombies en skeletten. Ze kunnen zich dan nog wel onder bomen verschuilen en ook als het regent zullen ze niet verbranden. De spinnen komen zowel overdag en ‘s nachts tevoorschijn, maar alleen ’s nachts vallen ze je aan. De “creepers” (de lichtgroene wezens) zijn het gevaarlijkst, vooral wanneer je nog geen beschermende uitrusting aan hebt. Ze komen zowel overdag als 's nachts tevoorschijn en ook in grotten. Wanneer ze dichtbij genoeg zijn ontploffen ze en nemen een gedeelte van de omliggende grond (en jou ook!) mee. Er zijn nog meer monsters, maar deze kom je pas in latere gedeelten tegen, tegen die tijd ben je wat beter uitgerust qua wapens en bescherming.

Stenen voorwerpen

Mocht je verder genoeg stenen hebben verzameld, dan kun je een stenen zwaard, pikhouweel (liefst twee, je hebt er veel nodig), een schep en een hakbijl. Met de hakbijl kun je later meer hout hakken, en de stenen pikhouweel gebruik je om ijzer metaal mee stuk te hakken. Doe je dit met een houten pikhouweel, dan komt er geen ijzeren blok tevoorschijn. IJzer ziet eruit als steen met lichtbruine plekjes erop). IJzer moet je smelten in de oven en je hebt hiervoor dus kool of steenkool nodig. IJzer kun je in principe op alle niveaus vinden, net zoals kool. De meer kostbare metalen vind je meer ondergronds. Ben je een durfal en heb je geen bed, dan kun je de nacht afwachten en misschien nog wat verder trapsgewijs naar onder graven (zorg wel voor wat toortsen en een zwaard (liefst steen)). Je kunt dan op zoek gaan naar meer kool of ijzer en met wat geluk kom je in een grot terecht.

Voedsel

Probeer voor je verder op zoek gaat naar grotten om andere materialen te vinden, eerst een voedselbron aan te leggen. Mocht je geen appels hebben gevonden van de bomen, dan zul je waarschijnlijk wel honger hebben. Als je niet teveel rondspringt, dan houd je het qua honger langer uit. Je kunt natuurlijk wat meer bomen gaan kappen (maak eventueel een bijl in je werkbank zodat dit sneller gaat) om wat appels te verzamelen, maar belangrijk is om een tarwe plantage aan te leggen. Verzamel nog wat meer zaadjes door het gras te “maaien”. Maak in je werkbank een hark (van hout of steen) en spit wat aarde/grond om. Doe je dit naast water dan zal de grond donkerder van kleur worden (en dus vruchtbaarder) en zal je tarwe sneller groeien. Nadat de grond is omgespit kun je je zaadjes planten. Het duurt wel een tot anderhalve dag voordat een tarwe volgroeid is en je kunt oogsten. Drie stuks tarwe kun je in de werkbank tot brood maken. Tarwe heeft ook andere doeleinden, dit komt later nog. Wil je het groeiproces versnellen, probeer dan in een grot of tijdens het donker een skelet monster aan te vallen en zijn botten te bemachtigen. Deze botten kun je via je inventaris of werkbank omzetten in botten-meel. Dit meel gebruik je vervolgens op je tarwe (rechter-muisklik). Soms vind je in de ochtend ook botten (en pijlen) op de grond liggen. Deze zijn van de skeletten die gedurende de dag in de zon zijn verbrand.

Het ijzeren tijdperk

In een grot is het altijd makkelijker om kool en ijzer te vinden. De ijzer smelt je om in de oven (met kool of steenkool) en in volgorde van belangrijkheid zou je met de eerst gesmolten ijzer kunnen maken:
  1. Pikhouweel (drie ijzer)
  2. Emmer (drie ijzer) en vul deze met water
  3. Schaap-scheermes (twee ijzer), scheer nu de schapen zonder ze te doden en maak een bed
  4. Beschermings-uitrusting (ijzeren hoofddeksel, broek, schoenen, trui)
In totaal zijn dit al tweeëndertig stuks gesmolten ijzer, maar dan ben je ook voldoende uitgerust om de volgende stappen te nemen. Namelijk het ondergrondse gaan verkennen op zoek naar meer grondstoffen!

Opbergruimte

Ondertussen zal je inventaris wel een beetje vol raken. Maak daarom met je werkbank en houten planken enkele kisten (twee naast elkaar maakt een extra grote kist) en berg hierin je spullen op.

Op zoek naar diamanten!

Voordat je een grot gaat zoeken of verder naar onder gaat graven zorg dat je deze dingen bij je hebt:
  • Toortsen (liefst zoveel mogelijk)
  • Hout (om tijdens het verkennen een werkbank, gereedschappen en toortsen te kunnen maken)
  • Emmer water
  • Voedsel (vooral wanneer je aangevallen wordt, zul je snel honger krijgen.
Noteer de coördinaten van je ondergrondse hutje, zodat je deze later makkelijk kunt terugvinden. Gebruik F3 en noteer de Z en Y coördinaten. Wanneer je dan eenmaal klaar bent met verkennen, dan kun je met F3 de weg weer terugvinden.
Het beste is om een natuurlijke grot te vinden (meestal zijn er veel te vinden in de omgeving). Zo kom je namelijk makkelijker tot de lagere niveaus. De meer waardevolle grondstoffen zoals redstone, goud en diamanten kun je alleen met een ijzeren pikhouweel verzamelen, de overige materialen hebben alleen een stenen pikhouweel nodig om ze te verzamelen. Diamanten vind je alleen tussen niveaus acht en zestien. Je kunt zien op welk niveau je je begint door op F3 te drukken en de “eye position” te vinden. Dit is de ooghoogte van het niveau waar je je bevindt. Het allerbeste is af te dalen tot niveau dertien (lager is waar de lava zich bevindt) en hier begint te zoeken/hakken. Nu zul je zeker weten lava tegenkomen. Vrees niet, waar lava is vindt je ook diamanten. Bovendien heb je je emmer water bij je. Neem je emmer water en gebruik je rechter-muisklik om het water uit de emmer te gieten. Niet direct op de lava, maar op de stenen er net voor zodat het water zich verspreidt over de lava en de lava verandert in “obsidian”. Neem je water weer terug voor hergebruik door met je emmer en je rechtermuisknop te klikken op de plek waar je het water op de grond terecht liet komen. Obsidian kan alleen gebroken worden met een diamanten pikhouweel, het is namelijk de sterkste grondstof. Van obsidian kun je een magische tafel maken en ook de portaal naar de “nether”, een andere wereld die een soort van hel-wereld moet voorstellen. Hiervoor heb je in totaal (voor alle twee de objecten) ongeveer vijftien obsidian nodig. Maak dus van de allereerste drie diamanten die je vindt een pikhouweel. Daarna heb je twee diamanten nodig om de magische tafel te maken. Hierna kun je beginnen met een diamanten zwaard en daarna je beschermingsuitrusting. Dit zal echter een tijdje duren en dit zal ook niet in een keer lukken.

Verhuizen

Als je eenmaal je ijzeren beschermingsuitrusting hebt, je nodige gereedschappen en wapens en voldoende voedsel, dan is het tijd om te denken aan een verhuizing. Natuurlijk heb je in het begin alleen je bescherming gezocht in je hutje in de grond, maar je wilt iets beters. Misschien iets met een leuk landschap, wateren, dieren, etc. Neem het nodige mee (voedsel, wapens, bed, gereedschappen en wat bouwmateriaal zoals hout en steen) en ga een leuk plekje zoeken. Omdat je de coördinaten van je oorspronkelijke hutje hebt genoteerd kun je deze later altijd weer terugvinden om eventueel je opbergkisten met materiaal mee te kunnen verhuizen. Vergeet niet om de coördinaten van je nieuwe stek te noteren.

Dieren

Dieren hebben bij je nieuwe stek (of wellicht de oude) is leuk en geeft gezelschap, maar het is ook nuttig. Ook dieren hebben elk hun nut. Als je dieren doodt krijg je bepaalde items die je nodig hebt voor voedsel maar ook om andere items mee te maken. Op een rijtje zijn dit de items per dier:

Koeien

Heb je bijvoorbeeld een emmer, dan kun je deze vullen met melk door deze bij de koe te houden en te klikken met de rechtermuisknop. Melk stilt niet alleen honger maar heelt je ook als je vergiftigd bent. Dood je een koe dan krijg je rundvlees en ook leer. Het rundvlees kun je in de oven bakken voor voedsel en met het leer kun je boeken maken en ook je beschermings-uitrusting. Koeien kunnen voortplanten door twee koeien bij elkaar te krijgen en elk een stuk tarwe te geven. Je kunt tarwe ook gebruiken om koeien te lokken; laat je ze de tarwe zien, dan gaan ze je volgen.

Schapen

Schapen kun je scheren met een schaapscheerders mes (maken van 2 gesmolten ijzer). Je krijgt hierbij tussen de één en drie stukken wol (van drie stukken wol maak je een bed). Je kunt van bloemen/cactus (uit de oven)/lapiz een kleurstof maken die je op de schapen kan toepassen (rechtermuisknop) om zo gekleurde wol te krijgen. Je kunt gekleurde wol goed gebruiken voor je bouw projecten. Om twee schapen voort te planten geef je ze net als koeien elk een stuk tarwe. Je kunt tarwe ook gebruiken om schapen te lokken; laat je ze de tarwe zien, dan gaan ze je volgen.

Varkens

Varkens geven je varkensvlees als je ze doodt en dit is het enige. Je kunt in schatkisten zadels vinden en die kun je op een varken plaatsen zodat je het varken kunt berijden. Varkens kunnen voortgeplant worden met wortels in plaats van tarwe. Het lokken van varkens gaat ook met wortels.

Kippen

Kippen leggen eieren, door de eieren te gooien kan er een nieuwe kip uit komen. Eieren kunnen ook als ingrediënt gebruikt worden om cake en taart te maken. Als je een kip dood6, dan krijg je kippenvlees en een veer. Het kippenvlees is om te eten en de veer kun je gebruiken om pijlen te maken (samen met de vuursteen en een stok). Kippen kun je lokken en voortplanten met gras/tarwe zaden.

Structuren en gebouwen

Natuurlijk is het een hele opdracht om iets leuks van je omgeving te maken en op onderzoek uit te gaan. Om een idee te krijgen wat je kunt maken en wat je verder aan structuren in het spel kunt tegenkomen, raad ik je aan om het artikel "structuren en gebouwen in Minecraft" te lezen.
© 2013 - 2023 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 tips om beter te bouwen in Minecraft5 tips om beter te bouwen in MinecraftMinecraft is een spel waarin je alles kunt bouwen wat je wilt. Gebruik je fantasie en maak de mooiste bouwwerken. Wannee…
Minecraft: het populaire spelMinecraft: het populaire spelMinecraft, het verslavende spel waarin iedereen volledige werelden kan aanmaken, heeft net de kaap van één miljoen verko…
Minecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft is een sandboxspel uit 2011, dat sinds die tijd ongekend populair is. In deze kubistische wereld kan gespeeld…
Minecraft: Hoe overleef je de eerste nacht?Minecraft: Hoe overleef je de eerste nacht?Minecraft is een ontzettend geliefde en populaire game. In de wereld van Minecraft kun je alles bouwen wat je maar wilt.…

Candy Crush: boosters kopen en gratis boosters ontvangenCandy Crush: boosters kopen en gratis boosters ontvangenDe game Candy Crush is enorm populair, zo erg zelfs dat duizenden mensen eraan verslaafd zijn geraakt. Dit leidt ertoe d…
De Sims 3 - ZeemeerminnenDe Sims 3 - ZeemeerminnenIn juni 2013 is de uitbreiding: “exotisch eiland” uitgekomen voor De Sims 3. In deze expansie krijg je onder andere te m…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 28-02-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.