Kan ik beter een Wii U, Playstation 4 of Xbox One kopen?

Kan ik beter een Wii U, Playstation 4 of Xbox One kopen? Binnen de achtste generatie consoles is er concurrentie tussen de Nintendo Wii U, de Sony Playstation 4 en de Microsoft XBOX One. De producenten zetten in op andere doelgroepen en technologieën om hun producten te verkopen en hun markt te vergroten. Welke console is nu het meest geschikt voor jou? De Wii U, de Playstation 4 of de Xbox One? Een console of spelcomputer is een systeem dat gemaakt is om games of spellen op te spelen. Vaak is dit op de televisie, maar er zijn ook draagbare spelcomputers (ook wel handhelds genoemd) waar een scherm bij is ingebouwd. Er zijn verschillende generaties consoles, de achtste generatie consoles bestaat uit de Wii U, de Playstation 4, de Xbox One, de Ouya. Daarnaast vallen ook de hanhelds Nintendo 3DS (XL), Nintendo 2DS en de Playstation Vita onder de achtste generatie consoles. In dit artikel worden de specificaties, voor- en nadelen van de Wii U, de Playstation 4 en de Xbox One besproken, die respectievelijk uitgebracht werden op 30 november 2012, 29 november 2013 en 5 september 2014.

Games

Als je games van een vorige generatie wilt spelen op deze consoles, dan is dit niet altijd mogelijk. Zo kun je een Wii-spel nog steeds op de Wii U spelen, maar een spel van de Xbox 360 op de Xbox One of van de Playstation 3 op de Playstation 4 kun je niet draaien. Wel kun je ervoor kiezen om sommige spellen in de online store aan te schaffen en als je deze al online voor de Xbox One of Playstation 3 hebt gekocht, dan worden deze gratis beschikbaar voor deze consoles.

Een aantal games die exclusief voor de Playstation 4 zijn uitgekomen, zijn The Order (1886), Infamous: First Light, Bloodborne, Uncharted 4: A Thief's End en Killzone en (via de Playstation Store) ResOgun en Contrast. Een aantal games die exclusief voor de Xbox One zijn uitgekomen, zijn Dead Rising 3, Forza Motorsport 5, Sunset Overdrive en Halo: The Master Chief Collection en (via Xbox Live) Killer Instinct, Powerstar Golf en Loco Cycle. Oftewel, er is voor beide consoles een grote variatie aan exclusieve games, maar de meeste games komen voor beide consoles uit. De Wii U heeft de meeste exclusives, die vaak ook een ander karakter hebben dan de games op de Xbox One en de Playstation 4. Denk hierbij aan StarFox, Kirby and the Rainbow Curse, Super Smas Bros. en Xenoblade Chronicles X. Deze games zijn vaak geschikter voor families en natuurlijk de hardcore Nintendofan.

Graphics

Als je gericht bent op mooie graphics, dan kun je beter een Playstation 4 of Xbox One kopen dan een Wii U. Nintendo hecht minder waarde aan hardwarekracht en besteedt meer aandacht aan originaliteit en vernieuwende gameplay. Vandaar dat men bij de Wii U ook de GamePad heeft geïntroduceerd in plaats van krachtige processoren. De processoren van de Playstation 4 en de Xbox One zijn echter wel krachtig, wat tot scherpe graphics leidt. Ook al is de hardware van de Xbox One iets minder krachtig dan die van de Playstation 4, beide leiden tot mooie plaatjes en bijzondere game-ervaringen. Doordat de Xbox One vaak meerdere applicaties naast elkaar draait, zoals een game en de veeleisende Kinect 2.0, kunnen er wel soms vertragingen ontstaan in gameplay.

Controllers

Bij een Playstation 4 kun je met vier mensen tegelijk spelen, bij een Xbox One met acht mensen tegelijk. De controller van de Xbox One is iets lichter en stabieler dan zijn voorganger en biedt een betere grip. Voor sommige gebruikers doen de pookjes echter te ruw aan. De schouderknoppen zijn goed te bedienen en binnen sommige games kun je er ook een trilling aan toevoegen, waardoor je bij bijvoorbeeld racegames een beter gevoel krijgt voor de gameplay.

De Playstation 4 met Dualshock 4 controllers / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Playstation 4 met Dualshock 4 controllers / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De Playstation 4 heeft zogenaamde DualShock 4 controllers, die goed in de hand liggen en aanvoelen. De schouderknoppen hebben een handige vorm en ook de pookjes liggen stabiel onder je duimen. Ook zit er midden op de controller een trackpad (een soort vakje dat je in kunt drukken en een touchfunctie heeft), maar hier wordt in games niet of nauwelijks gebruik van gemaakt. Ook kun je - in tegenstelling tot de Xbox One controller - je headset aansluiten op je controller, waardoor je bijvoorbeeld mensen in je omgeving minder snel stoort. De controller gaat ongeveer acht uur mee en je kunt ze ook tijdens de standbymodus van de Playstation 4 opladen. Als je bovendien een Playstation Vita hebt, dan kun je op afstand een Playstation 4 game spelen via Remote Play. De kwaliteit van deze Remote Play is wel afhankelijk van je draadloze internetverbinding. Bovendien heeft Sony een virtual reality headset aangekondigd voor 2016 onder de codenaam Project Morpheus, waardoor gamen een compleet nieuwe ervaring wordt en totaal anders is dan op de Xbox One en de Wii U.

De controller van de Wii U is nogal bijzonder: het is een grote GamePad met een scherm erin die in veel games fungeert als een tweede scherm om bijvoorbeeld een kaart op af te beelden. Echter, de beeldkwaliteit van de GamePad is niet bijzonder goed (158ppi) en multitouch wordt niet ondersteund. Er is gelukkig wel een verscheidenheid aan gameplay mogelijkheden dankzij de
De Wii U met de GamePad / Bron: Takimata, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Wii U met de GamePad / Bron: Takimata, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
GamePad en de mogelijkheid om op de GamePad verder te spelen op het moment dat je even geen gebruik kunt maken van de televisie. De GamePad ondersteunt bovendien naast het zijn van een controller veel tablet-achtige functies, zoals de mogelijkheid om te surfen op het internet of om filmpjes te kijken. Helaas gaat de batterij niet langer dan 4 uur mee, maar de batterij kun je vervangen. Daarnaast kun je je Wii controllers - als je een Wii hebt - ook gebruiken voor de Wii U; hierdoor hoef je niet nieuwe controllers te kopen als je met meerdere mensen wilt gamen.

Kinect 2.0 of de Playstation Camera?

Bij de Xbox One krijg je een Kinect 2.0 erbij, bij de Playstation 4 moet je de Playstation Camera er los bijkopen. Met een Playstation Camera kun je inloggen via gezicht- en stemherkenning, bepaalde games spelen (er zijn niet veel games die hier gebruik van maken) en filmpjes mee maken. Daarnaast kun je via de stemherkenningfunctie van de Playstation Camera onder
De Xbox One met een controller en de Kinect 2.0 / Bron: Evan-Amos (bewerking), Wikimedia Commons (Publiek domein)De Xbox One met een controller en de Kinect 2.0 / Bron: Evan-Amos (bewerking), Wikimedia Commons (Publiek domein)
andere bepaalde applicaties opstarten of afsluiten, van gebruikers wisselen en het systeem uitschakelen.

De Kinect 2.0 van de Xbox One zorgt voor een verscheidenheid aan applicaties, zoals gezicht- en stemherkenning en videochatten via Skype. Het voordeel is dat de stembesturing beter in de Xbox One is geïntegreerd dan in de Playstation 4. Zo kun je vanuit het hoofdmenu makkelijk en snel games opstarten of overgaan tot een andere applicatie als videochat. Het nadeel hierbij is wel dat je eerst de verschillende commando's moet leren om effectief met het systeem om te kunnen gaan.

Wii U, Playstation 4 of Xbox One?

Het vergelijken van de Wii U, de Playstation 4 en de Xbox One is eigenlijk appels met peren vergelijken, waarbij de Wii U gelijk staat aan appels en de Playstation 4 en de Xbox One de peren zijn. Zo heb je bij de Wii U de mogelijkheid om de goedkope 8GB versie te kopen (er is ook een 32 GB versie) en deze zelf uit te breiden met een externe harde schijf of een SD kaart. Zowel de Playstation 4 als de Xbox One hebben meer geheugen, namelijk 500GB aan opslagruimte; deze is op de Xbox One ook nog eens uitbreidbaar via USB. Het zijn dus totaal verschillende categorieën consoles.

Het beste kun je je dus ook niet richten op de hardware, maar op de mogelijkheden qua games en functionaliteiten. Hecht je niet veel waarde aan graphics, ben je erg op je familiegericht of gewoon een extreme Nintendofan? Koop dan een Wii U. Hecht je wel veel waarde aan mooie en snelle games en wil je gebruikmaken van een interactieve camerafunctie? Dan kun je het beste een Xbox One kopen. Hecht je veel waarde aan mooie en snelle games en heb je al een Playstation Vita? Dan kun je het beste een Playstation 4 kopen. Ook kun je kijken naar welke games jij het leukst vindt en daar je keuze op baseren. Echter is er dan wederom niet veel verschil tussen een Playstation 4 en een Xbox One, maar er zijn wel enkele titels die uniek zijn voor beide consoles. Voor de Wii U zijn er meer games die exclusief voor deze console uitkomen, zoals Mario Party of The Legend of Zelda.

Lees verder

© 2015 - 2024 Daninu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…
Spelconsoles vergelijken, hoe kies je de besteSpelconsoles vergelijken, hoe kies je de besteAls je spelconsoles gaat vergelijken is het belangrijkste dat je kijkt naar het soort spellen dat je wilt gaan spelen. D…
Playstation Classic: games, prijs en releasedatumPlaystation Classic: games, prijs en releasedatumIn december 2018 brengt Sony de Playstation Classic uit. Dit is een kleine spelcomputer die is vormgegeven op dezelfde m…
Playseat voor Formule 1 games kopen: verschillende optiesPlayseat voor Formule 1 games kopen: verschillende optiesHelemaal opgaan in je Formule 1 game doe je wanneer je gebruik maakt van een Playseat. Een Playseat is een racestoel gem…

De Sims 4 - Open je eigen winkelDe Sims 4 - Open je eigen winkelIn de Sims 2 werd voor het eerst in een Simsspel de mogelijkheid gegeven om je eigen winkel te openen. De Sims 3 heeft g…
De app "Trivia Crack"Het spel Trivia Crack verscheen 26 oktober 2013 voor het eerst in Latijns-Amerika. Later vond deze app zijn weg naar de…
Bronnen en referenties
Daninu (27 artikelen)
Laatste update: 21-09-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.