Bekende consoles

Bekende consoles De meeste mensen spelen games op een console. Denk hierbij aan de Wii, de Xbox of de Playstation. Al jaren spelen mensen met heel veel plezier op hun consoles. Games hebben de wereld veranderd. Wie kent nou niet figuurtjes zoals Mario of Sonic? Welke bekende consoles zijn er allemaal en wat waren de bekendste games van deze consoles?

Consoles

Consoles zijn in onze tijden niet meer weg te denken. Bijna ieder huishouden heeft wel één of meerdere consoles. De lijst met consoles is immens lang, maar lang niet allemaal waren ze even succesvol. Wat waren nou eigenlijk de bekendste consoles en belangrijkste consoles en waarom?

Atari 2600

De Atari 2600 was de eerste console die echt succesvol was bij het publiek. De console werd in 1977 gelanceerd en heette eerst Atari VCS. Daarna kreeg het de naam zoals we het apparaat tegenwoordig kennen: de Atari 2600. In 1977 verschenen er 9 spellen voor de Atari. Dit waren:

 • Air Sea Battle
 • Basic Math
 • Blackjack
 • Combat
 • Indy500
 • Street Racer
 • Surround
 • Video Olympics

Groot succes voor Atari

De Atari deed het meteen al erg goed in de markt en in 1978 kwamen er meer games bij, waaronder Breakout en Space War. Ook deze spellen verkochten zeer goed en Atari had hierdoor meer geld om nog meer games te ontwikkelen. In 1980 verscheen er een nieuwe populaire game bij Atari: Space Invaders. Dit was trouwens het allereerste spel waarin vijanden doodgeschoten moesten worden. Het spel kwam uit Japan en is door Atari ingekocht. Het werd een regelrechte hit en veel mensen kochten de Atari 2600 alleen voor Space Invaders.

De tegenslagen

De Atari 2600 kende helaas niet alleen successen. Vier werknemers van Atari waren het niet eens met de gang van zaken. Ze besloten zelf games te maken voor de Atari, onder de naam Activision. Dit werd een grote concurrent voor Atari. Atari wilde niet dat Activision spellen verkocht, maar kreeg het niet voor elkaar de verkoop te stoppen. In 1982 kwam ook ColeVision. Een console die grafisch gezien veel beter was dan de Atari. Daarom besloot Atari om de strijd aan te gaan. In 1982 verscheen de opvolger van de Atari 2600: de Atari 5200. Hoewel er verschillende opvolgers van de Atari 2600 zijn geweest, is de Atari 2600 zelf erg lang in de winkels verkrijgbaar geweest. Pas in 1990 werd de Atari 2600 uit de winkelschappen gehaald. Hiermee is het de console die het langst in de winkels heeft gelegen.

NES

De NES is de eerste console van Nintendo. NES staat voor Nintendo Entertainment System. De console kwam in 1985 uit, precies op het moment waarop het leek dat de gameswereld leek in te storten. Nintendo is een bedrijf uit Japan en de Amerikaanse en Europese spellenwereld zagen de NES helemaal niet aankomen. Het bedrijf Nintendo bestond al heel lang, sinds 1887. Nintendo bracht eerst een Japans kaartspel uit en heeft vervolgens nog ander speelgoed gemaakt. Toen het bedrijf erachter kwam dat de computergames het zo goed deden, besloten ze zich op deze markt te richten. Nintendo had al een kleine handconsole in 1980 uitgebracht: Game & Watch. Hier zagen we al de bekende figuren als Mario en Donkey Kong.
Deze figuren verschenen ook in de NES en zijn tegenwoordig de bekendste figuurtjes uit games. De NES was vooruitstrevend vergeleken met de gameconsoles van dat moment en de game-industrie was weer helemaal in volle gang. Mensen kochten massaal de NES.

NES games

Er zijn veel bekende spellen verschenen voor de NES en Nintendo bewees vernieuwend te zijn. Zo kon je met een geweer op eenden schieten in het bekende Duck Hunt en ook Mario Bros bleek een regelrechte hit te zijn. Veel mensen noemen dit spel wanneer hen wordt gevraagd wat de beste game aller tijden is. Met de NES zette Nintendo het land Japan op de kaart als aanbieder voor goede games. En na de NES zijn er nog veel opvolgers geweest. Denk hierbij aan de Super Nintendo en de Nintendo 64.

Sega Megadrive

In 1988 kwam er een nieuwe aanbieder voor consoles op de markt: Sega. Sega is, net als Nintendo, een Japans bedrijf dat sinds 1940 bestaat. Sega had al de nodige ervaring in games voordat de Sega Megadrive verscheen. Zo heeft het bedrijf geholpen met het maken van spelletjes zoals Frogger. De Megadrive sloeg in Japan direct aan, omdat het grafisch gezien veel beter was dan de NES. In Amerika (waar de Megadrive trouwens Genesis heette) en Europa sloeg de Megadrive veel minder aan en bleef Nintendo de koploper.

Zware tijden voor Sega

Toen de Super Nintendo in 1994 verscheen, kreeg Sega het zwaar. Want de Super Nintendo verkocht veel beter dan de Sega console. Om de concurrentie aan te kunnen gaan, koos Sega ervoor ook een mascotte te hebben. Sonic the Hedgehog, een vrolijke egel die allerlei avonturen beleeft in zijn games. Deze mascotte bleek een groot succes en mede dankzij deze mascotte er ontstonden twee kampen: de liefhebbers van Nintendo en de liefhebbers van Sega. Er was nog niet eerder zo’n heftige strijd geweest in de gameswereld en Sega bewees hiermee een goede concurrent van Nintendo te zijn.

Gameboy

De Gameboy was de eerste handheld console waar je meerdere spelletjes op kon spelen en was een product van Nintendo. Er waren wel eerder handhelds verschenen, maar deze hadden geen mogelijkheid om verschillende spellen te spelen. De Gameboy verscheen in 1989 in Amerika en in 1990 in Nederland. Het was meteen een groot succes en de bekende Nintendo-sterren zoals Mario kregen ook op de Gameboy een grote rol. Het scherm van de Gameboy was zwart-wit.

Tetris

Eén van de bekendste games op de Gameboy is waarschijnlijk Tetris. Het was een ontzettend grote hit en veel mensen speelden het spel tot diep in de nacht. In dit spel is het de bedoeling vallende blokjes op een rij te puzzelen. De blokjes vallen per level steeds sneller naar beneden. Ook de spellen van Zelda deden het meteen ontzettend goed bij het gamepubliek.

Gameboy color

De Gameboy kreeg in 1998 een opvolger: de Gameboy Color. Deze trok veel aandacht bij het publiek, omdat de spellen in kleur te spelen waren. Een voordeel was ook nog dat de games van de Gameboy ook op de Gameboy Color te spelen waren.

Xbox

In 2001 verscheen in Amerika de Xbox, een nieuwe concurrent voor Nintendo. De Xbox is in Europa in 2002 uitgekomen en ontwikkeld door Microsoft. Het was de eerste console van Microsoft, een bedrijf dat voor die tijd vooral bekend stond om de softwareprogramma’s van pc’s (denk aan Windows en Microsoft Office). De Xbox was een veelzijdig apparaat en bood veel meer dan de meeste consoles. Zo kon je ook dvd’s kijken met de Xbox en muziek opslaan of afspelen. Ook beschikte de Xbox over de Xbox Live. Je kon dan online tegen andere mensen spelen. Je moest wel elk jaar betalen om gebruik te kunnen maken van Xbox Live.

Veel spellen van de Xbox waren ontzettend geliefd bij gamers. De volgende titels zijn heel vaak verkocht:
 • Dead or Alive III
 • Fable
 • GTA III
 • Halo
 • Top Spin

Volwassen gamers

De Xbox was vooral geliefd bij volwassen gamers en in het algemeen minder geschikt voor kinderen. De games waren voornamelijk realistischer dan de games bij andere consoles en dit bleek een gat in de markt te zijn.

Opvolger van de Xbox

In 2005 verscheen er een opvolger van de Xbox, de Xbox 360. De kwaliteiten van de Xbox 360 waren aanzienlijk beter dan die van de Xbox De graphics waren mooier en er was meer mogelijk in de games. Ook verscheen in 2010 de Kinect, een apparaat dat werkt als een camera en die je bewegingen registreert. Hierdoor heb je geen controller meer nodig.

Playstation

De eerste variant van de Playstation werd in 1995 gemaakt. Playstation is ontwikkeld door Sony. De Playstation zou eigenlijk een samenwerking worden tussen Nintendo en Sony, maar Nintendo heeft zich halverwege teruggetrokken. Ondanks deze mislukte samenwerking, was de Playstation wel populair. De console werd erg vaak verkocht en kreeg al snel een hoop liefhebbers. Wel was de Playstation al heel snel het slachtoffer van illegaal downloaden. Het was de eerste console die mensen ombouwden om er illegale spellen op te kunnen spelen.

Playstation 2

In 2000 kwam de Playstation 2 op de markt. De graphics hiervan waren veel beter, maar ook kwam er de mogelijkheid om dvd’s en muziekcd’s af te spelen. Hierdoor was de Playstation niet alleen geschikt voor games, maar ook voor allerlei andere media. Van de Playstation 2 kwam in 2004 een andere variant, namelijk de slimline versie. Deze was erg dun. Het apparaat was slechts 2,5 centimeter dik.

Playstation 3

De Playstation 3 verscheen in 2006. Deze console deed het erg goed bij het publiek en stond in 2008 op de derde plaats van de best verkochte consoles in die periode. Van de Playstation 3 zijn verschillende versies te verkrijgen. Zo heb je de console met een harde schijf van 80, 160, 250 en 320 gigabyte. De mogelijkheden bij de Playstation 3 waren ook veel uitgebreider dan bij de Playstation 2 en de graphics zagen er een stuk fraaier uit.

Nintendo DS

De Nintendo DS kan worden gezien als opvolger van de Gameboy en de Gameboy Advance. De Nintendo DS was een handheld en verscheen in 2004. De besturing was uniek voor een handheld. In plaats van één scherm waren er twee schermen en het onderste hiervan werkte als een touchscreen. Ook kon de Nintendo DS reageren op geluid. De mogelijkheden hiermee waren eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan games waarin je bijvoorbeeld moest tekenen of waarbij je bepaalde bewegingen moest maken. Oude spellen, zoals de spellen van de Gameboy Advance konden ook nog steeds gespeeld worden op de Nintendo DS.

Nintendo DS Lite

Het vervolg van de Nintendo DS werd de Nintendo DS Lite. Dit apparaat verscheen in 2006. De Nintendo DS Lite was een stuk compacter en lichter. Ook was de oplaadtijd van de batterij verkort met een uur. Net als bij de Nintendo DS konden er bij de Nintendo DS Lite spellen van de Gameboy Advance worden gespeeld.

Nintendo DSi
In 2009 kwam er opnieuw een opvolger. Ditmaal de Nintendo DSi. Vernieuwend aan de DSi was dat er meer opties waren, zoals een camera. De camera kon worden gebruikt tijdens het gamen en maakte het spelen nog boeiender. De mogelijkheid om games van Gameboy Advance te kunnen spelen is verwijderd bij de DSi. De Nintendo DSi kreeg al snel opnieuw een opvolger: de Nintendo DSi XL, met grotere schermen voor een optimaal speelgenot. Deze console verscheen in 2010.

Nintendo 3DS

In 2011 ontwikkelde Nintendo een nieuwe DS. Deze keer kreeg het publiek te maken met de Nintendo 3DS. Met de Nintendo 3DS is het mogelijk om spellen in 3D te kunnen spelen, zonder 3D-bril. De Nintendo 3DS ondersteunt de spellen van de Nintendo DS, maar de mogelijkheid om Gameboy Advance-games te spelen is – net als bij de DSi – weggelaten. De 3DS beschikt tevens over een berichtenservice. Mensen kunnen hiermee onderling berichten naar elkaar versturen. Ook kunnen 3D-films worden afgespeeld. Er wordt hiermee samengewerkt met verschillende filmmakers om de content aan te bieden in 3D-formaat. Tevens is het mogelijk je eigen Mii te maken op de 3DS. Dit zijn poppetjes die je helemaal kunt aanpassen naar hoe jij eruit ziet.

Nintendo Wii

In 2006 verscheen de Nintendo Wii, een revolutionaire console. Het was de eerste console die geen controller, maar juist een afstandsbediening had. Deze afstandsbediening reageerde op beweging, zodat je op een actieve manier kon gamen. Door bijvoorbeeld dansende bewegingen te maken kun je punten scoren. De Wii richtte zich niet op de fanatieke gamers, maar juist op een geheel nieuwe doelgroep, namelijk de families en groepen. Voor groepen kwamen er speciale partygames op de markt. De Wii was daarnaast de eerste console die hielp met het afvallen. Er verschenen talloze games op de markt die mensen actiever maakten en dit was natuurlijk ideaal voor mensen die niet naar de sportschool durfden.

Balance Board

In 2007 kwam Nintendo met een handig hulpmiddel voor de Wii: het Balance Board. Dit was een bord dat je op de grond kon zetten en dat meerdere functies had. Zo was het een weegschaal, maar kon deze gadget ook je bewegingen en balans meten. Het Balance Board werd geleverd bij de game Wii Fit en was er echt bedoeld om mensen van hun stoel af te krijgen. Later verschenen er nog meer games die gespeeld konden worden met het Balance Board.
© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van gamesHet ontstaan van gamesHeel veel mensen starten dagelijks de computer of hun console aan om lekker te gaan gamen. Games vormen een bron van ont…
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…
De geschiedenis van consoles: derde en vierde generatieIn de tijd dat de consoles van de derde en vierde generatie uitkwamen domineerde Nintendo de internationale markt van co…
De geschiedenis van de Sega spelcomputerDe geschiedenis van de Sega spelcomputerTegenwoordig komt bij veel games het logo van Sega naar voren, is dit een nieuwe speler op de softwaremarkt? Nee, het be…

Wat is Minecraft?Wat is Minecraft?Kinderen en volwassenen kunnen urenlang de game Minecraft spelen. Wat is Minecraft? Wie heeft het spel Minecraft bedacht…
Bronnen en referenties
 • http://www.classicgaming.nl/
 • www.metaplaces.nl
 • www.anti-piracy.nl
 • www.weetwatzegamen.nl
 • Gijs van der Hammen – Computerspelletjes (ISBN: 90-05-00950-0)
 • Nicky Kievits – Virtuele werelden (ISBN: 978-90-22-95805-6)
 • Boom Onderwijs – De game-industrie (ISBN: 978-90-473-0021-2)
 • The book of games (Engelstalig, ISBN: 978-82-997378-0-7)
 • J.S. Lemmens – Gameverslaving (ISBN: 978-90-66-65805-9)
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 07-06-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.