Overgang van Nintendo DS/dsi naar New Nintendo 3DS en 3DS XL

Overgang van Nintendo DS/dsi naar New Nintendo 3DS en 3DS XL De Nintendo DS (dual screen) werd in 2004 ontwikkeld door het Japanse bedrijf Nintendo. In 2005 werd de speelcomputer op de Europese markt gebracht. Sinds die tijd heeft het apparaat veel opvolgers gehad. De gebruiksvriendelijke draagbare speelcomputer met twee schermen en het toen nog nieuwe touchscreen, viel goed in de smaak bij het publiek. Zo kwam in 2006 de opvolger Nintendo DS Lite, in 2009 de Nintendo DSi (2010 de Nintendo DSi XL), in 2011 de Nintendo 3DS (2012 de Nintendo 3DS XL), in 2012 de Nintendo 2DS en in 2015 kwamen de 3DS en de New Nintendo3DS XL op de markt. In deze periode van ongeveer 10 jaar zijn deze handheld consoles (draagbare speelcomputers) veel veranderd.

Overzicht overgang

Er is een chronologische volgorde van de overgang aangehouden om de veranderingen door de jaren heen zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen. Alleen de overgang tussen de directe opvolgers zijn behandeld (van Nintendo DS naar Nintendo DS Lite, van Nintendo DS Lite naar Nintendo DSi, etc). Er zijn dus geen vergelijkingen zoals de Nintendo DS vergeleken met de Nintendo 3DS.

Nintendo DS / Bron: Raybdbomb, Flickr (CC BY-2.0)Nintendo DS / Bron: Raybdbomb, Flickr (CC BY-2.0)

Nintendo DS (2005)

De eerst ontwikkelde DS is de standaard Nintendo DS. Dit apparaat was in 2005 een hype omdat het voorliep op andere draagbare speelcomputers. Zo waren er in die tijd nog geen draagbare speelcomputers met twee schermen (waarvan één een touchscreen), een microfoon, een wifiverbinding en de mogelijkheid om in en uit te klappen. Het is de eerste draagbare spelcomputer die via een draadloze verbinding spelers met elkaar kon laten spelen. Het spel Mario Kart DS was erg populair in die tijd omdat je tegen spelers over de hele wereld kon racen via een draadloze wifiverbinding.

GBA-slot

De Nintendo DS was gemaakt als opvolger van de Game Boy Advance (GBA). Nintendo had besloten om de Nintendo DS zo te ontwerpen dat het niet alleen Nintendo DS-spellen kon spelen, maar ook de GBA-spellen. Op deze manier konden spelers hun GBA-spellen spelen op hun nieuwe Nintendo DS waardoor ze niet waren gebonden aan hun oude spelcomputer de Game Boy Advance.

Uitrusting

De Nintendo DS is uitgerust met een normaal LCD scherm (7,6 cm) en een touchscreen (onderste scherm) waarop spelers kunnen spelen, tekenen en schrijven. Verder is het apparaat voorzien van een zogeheten D-pad (links van het touchscreen) waarmee je vier richtingen (links, rechts boven en onder) op kan sturen. Boven de D-pad zit de POWER knop waarmee je het apparaat aan en uit kunt zetten. Rechts van het touchscreen zitten de vier knoppen (A, B, X, Y) met daarboven nog twee knoppen (START, SELECT) die tijdens het spelen van een spel kunnen worden gebruikt. Aan de achterkant van de Nintendo DS zitten nog twee knoppen (L en R). Bij sommige Nintendo DS-spellen kan ook gebruik worden gemaakt van de ingebouwde microfoon.

Nintendo DS Lite (2006)

De Nintendo DS onderging in 2006 een transformatie. Zo heeft de Nintendo DS Lite een lichter gewicht (218 gram) ten opzichte van de Nintendo DS (275 gram). Dit was vooral gunstig voor de fanatieke gamers omdat na urenlang gamen het gewicht toch wel zwaar ging voelen.

Vorm

Niet alleen was het gewicht veranderd maar ook de vorm. De Nintendo DS heeft een "bulky" uiterlijk, de achterkant van het bovenste scherm heeft namelijk een soort bolle vorm. Het Japanse bedrijf heeft de Nintendo DS Lite in een nieuw jasje gestoken door het een strak en "sleek" design te geven. Hierdoor voelde het spelen op de handheld een stuk prettiger en was het makkelijker om het apparaat op te bergen omdat er dus geen bolle achterkant van het bovenste scherm was, zoals bij de Nintendo DS.

Nintendo DSi / Bron: Ianmunroe, Flickr (CC BY-2.0)Nintendo DSi / Bron: Ianmunroe, Flickr (CC BY-2.0)

Nintendo DSi & Nintendo DSi XL (2009 en 2010)

De Nintendo DSi werd uitgerust met twee 0.3 megapixel camera's. Op deze manier konden spelers een foto maken van hun gezicht en van de omgeving, zonder dat ze daarvoor de spelcomputer moesten omdraaien. De foto's konden worden opgeslagen op een sd-kaart die met gemak in en uit de Nintendo DSi kon worden gedaan.

GBA-spellen weg

Het GBA-slot was weggehaald waardoor spelers in het bezit van GBA-spellen, niet meer in staat waren deze te spelen op de Nintendo DSi. Het eerste GBA-spel dat uitkwam was in 2001. Dit zou betekenen dat spellen van bijna 10 jaar voor de lancering van de Nintendo DSi en DSi XL nog te spelen waren op de, toen nog nieuwste, spelcomputers. Nintendo had besloten om het GBA-slot dus weg te laten.

Nintendo DSi XL

Een jaar nadat de Nintendo DSi op de markt kwam werd zijn grote broer, de Nintendo DSi XL, geïntroduceerd. De DSi XL heeft een scherm van 10,7 cm (bovenste scherm) dat groter is dan de Nintendo DSi die slechts een scherm had van 8,3 cm. Een groter formaat zorgde ervoor dat de DSi XL precies 100 gram meer woog dan zijn voorganger. De batterij ging sneller leeg door het grotere scherm. Nadat de Nintendo DSi XL uitkwam was het, ondanks het XL scherm, nog steeds mogelijk om de gewone DS games te spelen. Het scherm van de Nintendo DSi XL heeft dezelfde verhouding als de Nintendo DSi. Hierdoor konden spellen vergroot worden afgespeeld zonder dat je zwarte balken aan de zijkanten van het scherm zou zien.

Nintendo 3DS en 3DS XL / Bron: Mattjerome 88, Flickr (CC BY-2.0)Nintendo 3DS en 3DS XL / Bron: Mattjerome 88, Flickr (CC BY-2.0)

Nintendo 3DS en 3DS XL (2011 en 2012)

In 2011 was er een doorbraak in de game-industrie. Door de Nintendo 3DS is het mogelijk om spellen te spelen in 3D zonder dat er daar een bril voor nodig is. Rechtsboven het scherm zit een schakelaar waarmee het 3D-effect kan worden aangepast of uitgezet. Het systeem beschikt ook over een motion sensor en gyro sensor wat het mogelijk maakt om bewegingen van de 3DS waar te nemen. Dit kan onder andere worden gebruikt voor de stappenteller en voor spellen.

Nieuwe knoppen

Er is een zogeheten Circle-pad toegevoegd die 360 graden kan draaien, waardoor het mogelijk werd voor spelers om in meerdere richtingen te sturen dan alleen de D-pad. Naast de twee camera's van de Nintendo DSi werd de Nintendo 3DS voorzien van een derde camera: twee voor de omgeving en één voor het gezicht. Door de twee camera's achterop het systeem is het mogelijk om 3D-foto's te maken van de omgeving.

Nintendo DS-spellen

De Nintendo 3DS en 3DS XL hebben een iets breder slot om spellen in te doen. Het slot is op een speciale manier vorm gegeven waardoor het mogelijk is om zowel 3DS-spellen als DS-spellen te spelen.

Nintendo 2DS / Bron: Adam Purves (S3ISOR), Flickr (CC BY-2.0)Nintendo 2DS / Bron: Adam Purves (S3ISOR), Flickr (CC BY-2.0)

Nintendo 2DS (2013)

De Nintendo 2DS is de eerste DS die niet inklapbaar is. Net als de Nintendo 3DS kan de 2DS zowel 3DS-spellen als DS-spellen afspelen. De 3DS-spellen kunnen niet in 3D worden gespeeld omdat het systeem die functie niet ondersteunt. Verder beschikt de 2DS over dezelfde functies en knoppen als de Nintendo 3DS.

Goedkoop

Vergeleken met de Nintendo 3DS lag de adviesprijs voor de 2DS veel lager. Waarschijnlijk heeft Nintendo dit gedaan om spelers die nog geen 3DS hebben maar wel de 3DS-spellen willen spelen, een goedkope mogelijkheid te bieden om dit alsnog te kunnen doen. De adviesprijs van de Nintendo 3DS XL begon op 199,99. De Nintendo 2DS was daarentegen in het begin 129,99.

New Nintendo 3DS / Bron: Mattjerome 88, Flickr (CC BY-2.0)New Nintendo 3DS / Bron: Mattjerome 88, Flickr (CC BY-2.0)

New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL (2015)

Naast de knoppen die de Nintendo 3DS al had, heeft de New Nintendo 3DS er drie knoppen bij. Zo is er aan de rechterzijde van de New Nintendo 3DS een analoge pointing stick toegevoegd. Dit geeft een geheel nieuwe kijk op hoe een speler kan sturen. Verder zijn er naast de standaard L en R knoppen zogeheten shoulder triggers (ZL en ZR) toegevoegd Het slot waar de spellen in moeten, zit voor het eerst aan de voorkant van het systeem in plaats van zijn voorganger, aan de achterkant.

Beter 3D-effect

De gezichtscamera kan het gezicht en de kijkhoek van de speler detecteren. Op deze manier past het systeem zich aan wat resulteert in een betere 3D-beleving. De voorganger van de New Nintendo 3DS maakte geen gebruik van de frontcamera. De methode die wordt gebruik op alle 3DS spelcomputers is autostereoscopie. Bij deze methode worden er over het scherm telkens beelden voor het linker- en rechteroog apart weergegeven. Het effect is heel erg afhankelijk van hoe de 3DS wordt vastgehouden. Bij de New Nintendo 3DS maakt dit niet meer uit, omdat het constant de positie van de ogen meet en daarop het 3D-effect aanpast.

Amiibo is toepasbaar op de Nintendo 3DS

Amiibo zijn Nintendo figuren die voorheen alleen konden worden gebruikt met de Wii U, maar nu voor het eerst ook met de New Nintendo 3DS werken. De figuren zijn fysieke personages die interactief reageren wanneer ze op het scherm worden gezet.
© 2016 - 2024 Overenthousiast, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nintendo 3DS spellen downloaden en spelenNintendo 3DS is misschien wel de best handheld van 2011 met 3D functie, maar wist u ook al dat u eigenlijk de spelletjes…
Spelconsoles vergelijken, hoe kies je de besteSpelconsoles vergelijken, hoe kies je de besteAls je spelconsoles gaat vergelijken is het belangrijkste dat je kijkt naar het soort spellen dat je wilt gaan spelen. D…
Alle soorten van de Nintendo DSAlle soorten van de Nintendo DSDe Nintendo DS is een gat in de markt, iedereen heeft er wel van gehoord en heel veel mensen hebben er één of meerdere.…
Nintendo Switch Lite: goedkopere versie van de SwitchNintendo Switch Lite: goedkopere versie van de SwitchOp 10 juli 2019 werd door het Japanse bedrijf Nintendo een nieuwe versie van de Nintendo Switch aangekondigd. Een spelco…

Recensie: Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DSrecensieRecensie: Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DSMario Kart 7 is in 2011 uitgegeven door Nintendo. Het is een spel waarin Mario en andere Nintendofiguren zoals Yoshi, Lu…
Bronnen en referenties
Overenthousiast (9 artikelen)
Laatste update: 25-03-2019
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.