Afvallen met games?

Afvallen met games? Kun je afvallen door games te spelen? Er komen steeds meer actieve games op de markt, waarbij er wordt beweerd dat je kilo’s kunt kwijtraken. Ga los op de Wii Fit, dans op de dansmat of ga een stuk wandelen met de Nintendo DS. De games helpen je om sportiever te worden en op die manier enkele overtollige kilo’s kwijt te raken.

Inhoud


Kilo’s kwijtraken

Iedereen weet dat je flink wat kilo’s kunt kwijtraken door veel te bewegen en op je voeding te letten. Doorgaans is het de bedoeling dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. Op die manier kun je afvallen. Er zijn talloze boeken geschreven over het afvallen. Je leest over sporten en over verantwoord eten. Het sporten is voor veel mensen erg moeilijk vol te houden. Elke keer op een lopende band rennen en niets leuks om je heen zien is niet echt motiverend te noemen. Daarbij: wie controleert je of je wel iedere dag netjes gaat sporten? Lang niet iedereen heeft iemand die hen kan stimuleren tijdens het sporten.

Ontwikkelaars van games zijn de laatste jaren flink bezig om mensen actiever te laten gamen. In plaats van het spelen van een spel op de bank, moet je nu opstaan en meedoen met de spelletjes. Er zijn al veel verschillende soorten manieren van actief gamen bedacht. Het spelen van games is een leuke manier om met beweging bezig te zijn. Je kunt proberen om je score te verbeteren en eventueel zelfs tegen anderen strijden om te spelen. Ook kunnen games hetzelfde voor je doen als een persoonlijke coach en kun je hierdoor gestimuleerd worden.

Afvallen met Wii

De Nintendo Wii is een gameconsole die erg bezig is met het actief gamen. De makers hadden als doel dat het hele gezin plezier kan hebben van deze console en niet alleen de liefhebbers van games. Omdat actief bezig zijn en het gewicht in veel gezinnen en bij veel mensen een probleem is, hebben ze gekozen voor de actieve manier van gamen.

De Wii is een console die werkt met een soort afstandsbediening. Alle bewegingen die je hiermee maakt worden geregistreerd. Hierdoor ben je op een actieve manier aan het gamen. Je kunt bijvoorbeeld het spel Wii Sports spelen, dat standaard bij de Wii zit. In dit spel kun je bowlen, golfen, boksen, tennissen en honkbal spelen. Het spel heeft ook een leuke extra optie waarbij je iedere dag een soort work-out kunt doen. Je geeft hierbij aan hoeveel je weegt en hoe lang je bent. Het kan een extra stimulans zijn om iedere dag bezig te zijn en je gegevens bij te blijven houden, zodat je een dalende lijn ziet je BMI. Daarnaast heeft de Wii vele andere leuke spellen op de markt, waarbij je de afstandsbediening gebruikt om te bewegen. Je kunt bijvoorbeeld spellen kopen met minigames, waarin je dingen moet gooien of waarbij je met je afstandsbediening flink moet schudden om een bepaalde actie uit te halen.

Kinderen die actief gamen verbranden vier keer zoveel calorieën dan kinderen die passief gamen. Dit heeft de Universiteit van Hong Kong geconcludeerd na een eigen onderzoek op gebied van games. Kinderen die bijvoorbeeld bowlen op de Wii verbranden hier 98% meer calorieën mee dan kinderen die op de bank zitten te gamen.

Is de Wii echt goed voor je?

Een Wii is een stukje entertainment, dat moet nooit worden vergeten. Je bent op een actieve manier aan het gamen en dat is altijd beter dan het zitten op de bank om een spelletje te spelen. Ook kun je sommige spelletjes ook een stuk minder actief spelen door alleen je pols te bewegen (let hierbij echt wel op met overbelasting van de spieren in de pols. Een zogenaamde Wii-arm komt steeds vaker voor). Mensen die wél lekker actief gamen met de Wii zullen daar zeker profijt bij hebben.

Wii Fit

De Wii Fit is een speciaal spel dat is gemaakt om actief bezig te zijn. Bij het spel zit een Balance Board, een wit bord dat je op de grond kunt leggen en waar je op kunt staan. Het Balance Board kan je gewicht meten en zien hoe je balans is. Dankzij het Balance Board kun je allerlei leuke oefeningen doen. Wii Fit is verdeeld in vier groepen: Yoga, spieroefeningen, aerobic en balans. Er zijn enkele minigames die je kunt doen, maar er zijn ook oefeningen die je samen met een trainer doet. Bijna alles op de Wii Fit werkt met het Balance Board, maar er zijn ook enkele oefeningen die je zonder Balance Board kunt doen.

Enkele voorbeelden van minigames:
 • Hoela Hoepen
 • Steps
 • Slalommen met ski’s of snowboard
 • Voetballen wegkoppen
 • Schansspringen

In Wii Fit is veel vrij te spelen. Ben je redelijk in Hoela Hoepen? Dan mag je het langer gaan doen. Doe je een spieroefening goed? Dan mag je hem vaker achter elkaar doen. Op deze manier kun je het trainen goed opbouwen.

Bij Wii Fit zit ook een Body Test. Deze moet je iedere dag doen. Je BMI wordt berekend en je doet wat balansoefeningen. Vervolgens krijg je te zien wat je Fit leeftijd is. De Body Test kan een leuke manier zijn om gemotiveerd te blijven iedere dag aan Wii Fit te doen. Behalve de Body Test heb je nog veel meer stimulansen. Zo is het al een leuke uitdaging om je scores te verbeteren. Ook kun je voor jezelf een doel instellen, zodat je een x aantal kilo in een x aantal tijd gaat verliezen. Op de Wii fit krijg je dan een goed beeld of je dit doel zult halen of niet.

Andere Wii spelletjes met het Balance Board

Er komen steeds meer games die je ook op het Balance Board kunt spelen. Zo kun je een beetje afwisselen in spelletjes die je doet en toch actief bezig zijn. De spelen die tot nu toe zijn verschenen en die het Wii Balance Board gebruiken:
 • All Star Cheer Leader
 • Family Ski
 • Family Ski & Snowboard
 • G1 Jockey Wii 2008
 • Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen
 • Shaun White Snowboarding
 • Skate it
 • Skate City Heroes
 • Rayman Raving Rabbids: TV Party
 • Vertigo
 • Wii Music

Er zijn nog veel spellen in de planning voor het Wii Balance Board. Zodra deze verschijnen zal de lijst worden aangevuld.

Games met dansmatten

DDR (ook wel Dance Dance Revolution) is een zeer actieve manier om het gamen en bewegen met elkaar te combineren. Je hebt bij DDR een dansmat, met daarop vier pijlen. Als je in het midden staat van de mat heb je recht voor je een pijl naar boven, links en rechts een pijl opzij en achter je een pijl naar beneden. Het idee van DDR is vrij gemakkelijk: je hoort een liedje en ondertussen vliegen er pijlen over het scherm. Zodra een pijl bovenaan is gekomen moet je op die pijl stappen van de mat. Het is de bedoeling om dit op precies het juiste moment te doen. Hoe preciezer je dit doet, hoe hoger je score aan het einde van het nummer is.

DDR bestaat doorgaans uit verschillende moeilijkheidsgraden. Zo kun je jezelf echt uitdagen steeds beter te worden. De hogere moeilijkheidsgraden gaan vaak erg snel en vergen heel wat van je spieren en conditie om bij te kunnen houden.

DDR is vooral erg populair in Japan, maar lijkt in Nederland en België toch ook steeds bekender te worden. DDR begon in de Arcadehallen, maar tegenwoordig kun je het als mat kopen bij aardig wat consoles. Zo heb je sowieso een mat voor de Wii, de Gamecube en de Playstation. En heb je geen console? Geen nood. Er bestaan zelfs speciale matten die je met een skartkabel op je tv kunt spelen. Je hebt hier geen console voor nodig. Sommige dansmatten zijn erg goedkoop, maar de kwaliteit van de melodietjes is dan vaak niet echt goed. Er zijn ook dansmatten die je kunt aansluiten aan je computer. De score ervan kun je dan online versturen.

Eye Toy

De Eye Toy van Playstation is een erg leuke gadget om games te spelen en tegelijkertijd actief bezig te zijn. De Eye Toy is een camera die je boven je tv zet. De camera registreert al je bewegingen. Door te bewegen kun je de verschillende mini-games spelen. Er zit ook een hele work-out mode bij, waardoor je lekker actief kunt zijn. Ook wordt er genoteerd hoeveel calorieën je hebt verbrand met Eye Toy. Door je eigen scores te verbeteren blijf je gemotiveerd om het spel te spelen.

Wandelen met DS

De Nintendo DS heeft een spelletje dat ‘My Health Coach’ heet. Zoals al doet vermoeden, is het spel een coach om je te helpen gezond te leven. Het is de perfecte manier voor mensen die eigenlijk geen idee hebben hoe ze gezond moeten leven. Het spel geeft je allerlei handige tips en je kunt verschillende oefeningen doen. Bij het spel zit een stappenteller die je kunt aansluiten op de DS. Iedere dag doe je de stappenteller aan je riem of in je zak en aan het einde van de dag kun je zien wat je bereikt hebt en dit verwerken in het programma. Ook kun je precies aangeven wat je de dag hebt gegeten. Het spel zal je vervolgens tips geven om de nodige kilo’s kwijt te raken.

Kun je afvallen door games te spelen?

Met actief gamen kun je zeker afvallen. Dit is echter wel afhankelijk van jezelf. Hoe speel je de spellen? Hoe actief doe je mee en doe je het wel met grote regelmaat? Ook is het afhankelijk van de hoeveelheid die je sport. Sport je al iedere dag, dan zul je waarschijnlijk niet genoeg voldoening krijgen uit de actieve games. Actieve games kunnen wel een goede manier om te bewegen zijn voor mensen die niet zo goed in het openbaar durven te sporten, omdat ze zich schamen. Ze kunnen nu in hun eigen huiskamer spelen, zonder zich druk te maken om eventuele opmerkingen.

Waarschijnlijk is het beter om buiten te gaan rennen, of naar het zwembad gaan om te zwemmen. Ook de sportschool is een beter alternatief dan het actief gamen. Toch zijn de actieve games helemaal niet zo slecht. Je bent tijdens het spelen in beweging en dat is altijd beter dan op de bank zitten en een spel spelen. Bekijk het maar eens met iedere dag de trap in plaats van de lift pakken. Het is niet heel veel extra qua beweging, maar toch zul je resultaten zien. De actieve games zullen dus ook zeker zorgen voor een beter gewicht. Toch zal het niet vanzelf gaan en moet je er wel wat voor doen. De games kunnen voor meer motivatie zorgen, maar jij bent degene die het uiteindelijk moet doen. Net als bij een sportschool moet je zelf zorgen dat je iedere dag aan de slag gaat.

Actieve games kunnen een goede uitbreiding zijn op een gezonde levensstijl. Speel je graag games? Dan kun je dit prima veranderen in actieve games. Er zijn veel succesverhalen over het afvallen met games, dus het is echt mogelijk, maar je moet er dan wel helemaal voor gaan. Maar het allerbelangrijkste is dat je de games speelt, omdat je ze leuk vindt. Wees niet gepikeerd als je niet afvalt, maar heb plezier in het spelen. Een game aanschaffen omdat je kunt afvallen is gekkenwerk. Een game aanschaffen, omdat je het actieve gedeelte leuk vindt, is een betere reden. Val je dan ook nog eens wat extra kilo’s af, dan kun is dat natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Maar doe je het zonder plezier, dan zul je ook niet gemotiveerd zijn om door te zetten en zul je waarschijnlijk ook niet afvallen. Toch kan het voor velen een goede extra stok achter de deur zijn en dat is zeker een heel positief punt.

Wat is jouw mening?

Wat is jouw mening over het afvallen met behulp van games? Deel je ervaringen, tips of mening over dit onderwerp door een reactie achter te laten onderaan dit artikel.
© 2009 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door te gamen?Afvallen door te gamen?De laatste jaren zijn games steeds populairder geworden als echt afvalmethodes. Wil jij afvallen? Dan is het helemaal ni…
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…
Nintendo Switch, bijzonderheden, prijs en gamesNintendo Switch, bijzonderheden, prijs en gamesDe releasedatum van de Nintendo Switch is wereldwijd op 3 maart 2017. Deze spelcomputer van Nintendo kost in Amerika dan…
Gamen is goed voor jeGamen is goed voor jeVeel onderzoekers zijn het ermee eens dat games slecht voor je zijn, slecht voor je ontwikkeling en slecht voor je herse…

Workout op de Wii FitDe Wii Fit is een leuk apparaat waarmee je in je eigen woonkamer kunt sporten. Voor veel mensen is echter een groot punt…
Mario Kart 64: ultieme klassieker voor Nintendo 64 of WiiMario Kart 64: ultieme klassieker voor Nintendo 64 of WiiMario Kart 64 geldt nog altijd als één van de meest populaire spellen die Nintendo ooit op de markt heeft gebracht. Het…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.