Hoe een Nintendo Wii console werkt

Tot op een bepaald moment deden alle producenten van spelconsoles min of meer hetzelfde. Xbox 360 en Playstation 3 waren de marktleiders op grafische gebied en de snelheid van hun precessoren. Dus besloot Nintendo een risico te nemen met een totaal nieuwe spelconsole, de Wii.

De naam

Nintendo werkte aan deze nieuwe spelconsole onder de codenaam Revolution. De uiteindelijk naam Wii, spreekt men uit als het Engelse "we". De Wii is dus gemaakt voor wij, iedereen van ons. Daarnaast verwijst de naam ook nog naar Wi-Fi, of Nintendo Wi-Fi Connection, waardoor men draadloos met dit spel kan spelen.

Gyroscopes

Waar controllers voor de Xbox, de Playstation en de Gamecube door voortdurende verbetering uiteindelijk bijna identiek zijn geworden aan elkaar, is de controller van de Wii totaal verschillend en heeft meer weg van een afstandsbediening voor de televisie. De joysticks zijn vervangen door gyroscopes in de controller zelf. Zulke gyroscopes werden daarvoor eerder gebruikt in boten en vliegtuigen om de positie van het toestel ten opzichte van de zwaartekracht te bepalen. Hierdoor kan een vliegtuig bepalen of het horizontaal vliegt, omhoog gaat of eerder omlaag. In de Wii controller bepaalt het op en neer bewegen. Het links en rechts bewegen. Het rond zijn as bewegen. En de acceleratie en snelheid van al deze bewegingen. Heel het concept van de Wii en de spelletjes voor deze console is op deze technologie gebaseerd.

Een unieke controller

Deze controller heeft enkele belangrijke voordelen op de controllers van andere spelconsoles. Zo dien je het gebruik van de controller niet aan te leren en kan iedereen van jong tot oud ze gemakkelijk hanteren. De reactiesnelheid is erg groot en accuraat, waardoor zowel trage als plotse en snelle bewegingen natuurgetrouw worden geregistreerd en weergegeven op het scherm. Tenslotte geeft de controller aan het spel een extra dimensie door de bewegingen van de spelers en kan het spelen van een spel gecombineerd worden met pakweg sport en dans.

De praktijk

De Wii werd in de Verenigde Staten in november 2006 op de markt gebracht, vlak voor de drukke feestdagen. Het bevat een optical disc drive of ODD die schijfjes kan lezen die langs beide kanten zijn beschreven, zesmaal zo snel is als een DVD speler en compatibel is met de Gamecube.

De Wii staat ten allen tijde in verbinding met het internet, zelfs als de console is afgezet en kan gebruik maken van een draadloze verbinding. De controllers werken op batterijen. Een controle strip dient op de televisie bevestigd te worden om de positie van de controller ten opzichte van het scherm te bepalen. Voor sommige spelletjes dien je een extra joystick aan te schaffen die je aan de controller dient aan te sluiten om verschillende handelingen tegelijkertijd uit te voeren. De Wii kan door vier verschillende controllers of spelers tegelijk bediend worden, dit dankzij de bluetooth technologie. Bovendien kunnen de spelers verschillende meters afstand nemen van de console en het scherm om meer bewegingsvrijheid te hebben. Het is wel aan te raden om voor je controller een oplaadtoestel aan te kopen. Gewone alkalinebatterijen zal je anders regelmatig dienen te veranderen. Bovendien zal de controller al op voorhand minder goed reageren wanneer de batterij aan vermogen begint te verminderen.

De Wii Fit

De Wii werd in 2006 vlak voor de feestdagen uitgebracht, min of meer tegelijkertijd met de Playstation 3. De Nintendo Wii heeft de strijd met de Playstation evenwel gewonnen. De Wii is sindsdien bijna ononderbroken in het nieuws geweest met nieuwe mogelijkheden en spelletjes.

De Wii Fit is daarvan de bekendste. Dit spel bevat over de 40 verschillende activiteiten die de spelers niet alleen moeten entertainen, maar ook nog eens actief en gezond moeten houden. Je hebt de aerobicoefeningen, spiertraining, yoga en evenwichtsoefeningen. Voor dit laatste heb je een Wii balance board nodig, een draadloze plaat die de kleinste veranderingen in je houding en beweging waarnemen. Deze balance board hanteert dezelfde techniek met gyroscopes als de controller, maar is tevens ook nog eens uitgerust met een soort weegschaal die veranderingen in het gewicht van de speler waarneemt. naast de oefeningen en spelletjes werkt de Wii Fit een totaal fitnessprogramma uit met nog te behalen objectieven, de berekening van je progressie, de verbruikte calorieën en je BMI.

In de toekomst zal de balance board ook nog gebruikt kunnen worden voor skateboarding en snowboarding. Andere randapparatuur is meestal eerder esthetisch dan praktisch. Zo kan je een tennisracket kopen voor je controller, maar ook een golfclub, een stuurwiel of een baseball bat. En er zijn zelfs bokshandschoenen waar je controller in past om het spel nog geloofwaardiger te maken. Het dient wel gezegd dat deze extra randapparatuur niet nodig zijn om het spel ten gronde te kunnen spelen.

Met Wii op het internet

Sinds April 2007 is Wii internet Channel beschikbaar. Hierdoor kunnen Wii gebruikers op het internet via hun console en vanuit hun luie zetel op het internet surfen. Je kan dan genieten van het internet op het grote televisiescherm en met de controller kan je zelfs inzoomen en op en neer scrollen. Net als bij de andere bekende spelconsoles kan je ook met Wii online gamen.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De draagbare Nintendo Wii U consoleNintendo heeft sinds kort hun nieuwe console voorgesteld. Deze zou opnieuw de strijd moeten aan gaan met Sony die ondert…
Nintendo Switch: Joy-Cons, controllers en andere accessoiresNintendo Switch: Joy-Cons, controllers en andere accessoiresIn 2017 bracht Nintendo de Nintendo Switch uit: een console die zowel als handheld als homeconsole kan worden gebruikt.…
De verschillende versies van de Nintendo 3DSDe verschillende versies van de Nintendo 3DSIn 2004 bracht Nintendo haar bekendste en populairste console uit; de Nintendo DS. Deze handheld werd meer dan 150 miljo…
Nintendo Classic Mini: Remake van de NESNintendo Classic Mini: Remake van de NESNintendo heeft een groot aantal consoles en draagbare spelcomputers uitgebracht en heeft tot en met 2015 meer dan 700 mi…

Wii aansluiten op internetWii aansluiten op internetVeel mensen hebben tegenwoordig een Wii. Met de Wii kun je ook online gaan en spelletjes spelen tegen elkaar spelen of g…
Wii Sports Resort: De ideale salespitch voor Wii Motion PlusWii Sports Resort: De ideale salespitch voor Wii Motion PlusMet de komst van de Wii Motion Plus is het tijd voor revanche voor de soms gebrekkige gameplay van de WiiMote in het ver…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2009
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.