Appartementen bouwen in de Sims 3

Appartementen bouwen in de Sims 3 In Sims 2 werd er een expansie uitgebracht waar je voor het eerst de mogelijkheid kreeg om met meerdere mensen in een gebouw te wonen in de vorm van appartementen. In het spel zelf kon je kiezen uit verschillende appartementengebouwen. Je kon ook met behulp van bepaalde trucs zelf een appartementengebouw construeren en inrichten. In de Sims 3 is het nu ook mogelijk om in een appartement te wonen, maar het is leuker om zelf een appartementengebouw te maken! Hoe doe je dit? Let op: Voor het schrijven van dit artikel is de Engelse versie van de Sims gebruikt en zijn de speciale benamingen vertaald in het Nederlands, maar de vertaling kan dus afwijken van de Nederlandse versie van het spel.

Algemeen

Onderstaande uitleg is zowel voor mensen die weten hoe ze met de "cheats" en "mods" moeten omgaan binnen Sims 2/3 en mensen die voor de eerste keer een poging gaan doen. Ik raad de gevorderden ook aan om de uitleg goed te lezen voordat je zelf probeert aan de slag te gaan. Als je fouten maakt tijdens het bouwen en gebruik van de cheats loop je niet alleen het risico dat je appartement niet als een appartement functioneert, maar ook dat er dingen in het spel niet meer gaan werken en dus de "gameplay" aantasten. De codes die gebruikt worden, zijn namelijk door de makers gebruikt om het spel in elkaar te zetten en werken dus nauwkeurig. Dit artikel laat stap voor stap met foto's zien hoe je zelf een appartementengebouw maakt in de Sims 3. Je kunt zelf bouwen of een bestaand gebouw veranderen. Met behulp van de afbeeldingen kun je zien wat je zou moeten aanpassen en wel stap voor stap. Het is niet moeilijk om te doen, maar omdat er cheats gebruikt worden moet je wel je gedachten erbij houden.

Waar moet je van tevoren rekening mee houden:

 • Zorg ervoor dat je hoofdpersonage/familie niet op het kavel woont dat je aan het (ver)bouwen/omzetten bent tot appartement. Dit kan fouten veroorzaken in het spel! Laat je personage dus pas in het gebouw gaan wonen, wanneer alles goed werkt.
 • Denk aan het plaatsen van postvakjes en een algemene vuilnisverwerker. Laat je de vuilnisbak en postbus staan die je voor een huis gebruikt, dan kan dit een file opleveren wanneer de bewoners tegelijk hun post ophalen of vuilnis willen legen. Begin je met een voorbeeld appartement die al in het spel zit, dan zitten deze appartement-objecten al in het gebouw.
 • Bouw je je eigen appartement, bouw dan eerst het omhulsel van alle verdiepingen (muren, deuren, ramen en eventueel objecten (vooral die publiek toegankelijk moeten zijn) en voer daarna pas de cheats in.
 • Bouw je op een verdieping een zwembad (in dit artikel op het dakterras), dan komt de bodem van het zwembad dus op de verdieping eronder. Zorg ervoor dat de verdieping eronder nog geen muren/deuren heeft, maar bouw eerst het zwembad op de verdieping erboven. Als dit zwembad gebouwd is, kun je op de verdieping eronder zien, waar je nog eventueel kamers voor huurders kunt bouwen en de lift/trap naar de verdieping met het zwembad.

Bedenk van tevoren waar je zelf wilt gaan wonen, in dit voorbeeld woont het hoofdpersonage op de benedenverdieping en wonen de andere huurders dus op de bovenverdiepingen. Bouw allereerst de benedenverdieping, en verdeel de kamers alvast. Omdat op de benedenverdieping ook alle huurders zullen binnenkomen via de hoofdingang zul je hier ook een centrale hal moeten plaatsen met een lift of trap. Plaats in deze hal ook de postvakjes (via het cheatmenu “?” verkrijgbaar, zie verderop) en de algemene vuilnisverwerker.

Inmiddels zijn de kamers ingedeeld, met 2 grote open ruimtes en veel ramen voor licht. Iedereen weet dat Sims van veel ramen houden! Ook is er een omheining voor een tuin geplaatst met als enige deur die naar de benedenverdieping (het huis van het hoofdpersonage) leidt, zodat andere bewoners niet in dit gedeelte van de tuin kunnen komen.

Dit is de tweede verdieping, nog zonder vloeren maar er is een verdeling gemaakt van kamers met deuren en de lift is geplaatst. Denk eraan dat op elke verdieping dus een centrale hal moet komen met een lift. Een geel gebied geeft aan waar de lift staat op de verdieping eronder zodat je de liften precies op dezelfde plaats kunt zetten. Denk eraan dat de liftdeur tegen een muur moet worden gezet. Plaats dus eerst een (stuk) muur en plaats hier de lift tegenaan.

Zoals al eerder aangegeven: als je een zwembad gaat bouwen op een verdieping, laat dan eerst de verdieping eronder (in dit geval de derde verdieping) leeg en bouw eerst het zwembad. Je kunt een zwembad namelijk niet plaatsen als er een muur van de onder-verdieping in de weg staat. Eerst een dakterras bouwen dus.

Zoals je ziet kun je op de 3e verdieping zien waar het zwembad is gebouwd van het dakterras. Eromheen zijn dus nog een aantal kamers voor huurders geplaatst en trappen die naar het dakterras gaan dat voor iedereen toegankelijk is. Ook is de lift geplaatst.

Dit is het dakterras als het af is, met een zwembad, zitjes, een bar en een aantal speeltoestellen. Het dakterras heeft een publieke marker, waardoor het toegankelijk is voor alle bewoners in het gebouw.

En nu de truc met de cheats!

Op dit moment is het gebouw nog steeds een huis en geen appartementengebouw. Hiervoor moeten we nog wat aanpassingen doen.
Houd nu Ctrl + Shift + c vast en je krijgt bovenaan je scherm een balkje waar je de volgende cheats één voor één intypt:
 • Testingcheatsenabled true (deze cheat zorgt ervoor dat de andere cheats werken)
 • Buydebug (deze cheat geeft in het koop-menu scherm een lichtblauw vierkant met een vraagteken (“?”) erin. Hierin staan de markers die je moet gaan plaatsen.
 • Restrictbuildbuyinbuildings on (deze cheat zorgt ervoor dat je items kunt plaatsen binnen en buiten het gebouw)

Om het gebouw nu te laten werken als een appartementengebouw moet je het volgende doen:
 1. Klik in het koopmenu op het blokje met het vraagteken en je krijgt een aantal tabbladen te zien, kies het tabblad waar je alle items kunt zien.
 2. Ga vervolgens op zoek naar de “verborgen/hidden marker” dat eruit ziet als een zilveren ronde bal. Kies deze marker en plaats deze marker in alle kamers waar de NPC’s, oftewel de overige huurders zullen gaan wonen. In dit geval dus de kamers op de tweede en derde verdieping.
 3. Vervolgens ga je in hetzelfde tabblad de “publieke/public marker” zoeken die er ook uitziet als een zilverkleurige ronde bal. Deze marker plaats je in alle openbare ruimtes zoals de centrale hal, de gangpaden en in dit geval ook het dakterras.
 4. Nu ga je in het tabblad op zoek naar de “Postvakjes” en de vuilnisverwerker/trashchute”. De Postvakjes plaats je in de centrale hal in de benedenverdieping en de vuilnisverwerkers plaats je op elke verdieping in de centrale hal of gang.
 5. Als laatste ga je de deuren markeren die de NPC’s zullen gebruiken als de voordeur voor hun woonruimte. Typ Ctrl + shift tegelijkertijd in en klik met de muis op de juiste deur en kies nu voor de optie “markeren als NPC deur/ mark as NPC door”. Doe dit voor elke NPC deur.

Voordat je gaat afsluiten en het appartementengebouw bewoonbaar wilt maken:

 • Controleer goed of alle objecten die je wilt zowel binnen in het gebouw als erom heen zijn geplaatst. Als je de cheats namelijk eenmaal opheft, kun je niets meer plaatsen in de gedeelten die je gemarkeerd hebt als “publiek” of “verborgen” of buiten het gebouw (wordt ook gezien als “publiek”).
 • Voordat je je personage in het gebouw laat wonen is het beter eerst even te testen of alles in het gebouw goed werkt. Ga na het bouwen, wanneer de cheats zijn opgeheven, terug naar het stadsoverzicht en klik weer op het gebouw en kies (veranderen/verbouwen). Als het goed is kun je bepaalde ruimtes niet meer zien en kun je bepaalde (gemarkeerde) objecten niet meer aanklikken/wijzigen.
 • Als je toch nog iets wilt aanpassen kun je de cheats weer opnieuw invoeren, ga je verder met verbeteren en hef je hierna de cheats weer op.
 • Hef altijd de cheats weer op! Houd je de gebruikte cheats actief en ga je nu met je personage spelen, dan kun je merken dat bepaalde grafische onderdelen niet goed werken

Sluit af

Ben je helemaal klaar, dan hef je de cheats weer op:
 • Testingcheatsenabled false
 • Buydebug off
 • Restrictbuildbuyinbuildings off
© 2012 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Sims 3 uitbreiding - DierenlevenDe Sims 3 uitbreiding - DierenlevenVele Sims fans zaten er al op te wachten, de uitbreiding om huisdieren in je gezin te kunnen opnemen. Waar de dieren in…
PC game The Sims 3PC game The Sims 3De Sims 3 is in 2009 uitgekomen. Bij dit spel zijn vele uitbreidingen beschikbaar, waardoor de Sims 3 leuker wordt om te…
De Sims 4 - Open je eigen winkelDe Sims 4 - Open je eigen winkelIn de Sims 2 werd voor het eerst in een Simsspel de mogelijkheid gegeven om je eigen winkel te openen. De Sims 3 heeft g…

Logos Quiz Game; merken raden is de nieuwe hypeLogos Quiz Game; merken raden is de nieuwe hypeLogos Quiz Game is een applicatie voor iPod, iPhone en iPad gemaakt door Javier Perez Estarriaga. De spellen worden uitg…
Cheats voor Coin Dozer: krijg ongelimiteerd muntjesCheats voor Coin Dozer: krijg ongelimiteerd muntjesHet spel Coin Dozer voor de smartphone is gebaseerd op de kermisattractie waarbij je door middel van de invoer van muntj…
Bronnen en referenties
 • www.thesims3.nl
 • www.wikipedia.org/sims3
Reacties

Jana, 10-12-2014
Ik kan het 'koopmenu' niet vinden! Help! Reactie infoteur, 11-12-2014
Kun je je probleem wat specifieker uitleggen? Het koopmenu zou automatisch onderin het scherm moeten staan, zoals je normaal gesproken binnen de Sims iets gaat kopen…

Cissycat, 13-01-2014
HELP!
Er wonen ineens sims in mijn gezin als huisgenoten! Die heb ik er niet bij gemaakt! :( Reactie infoteur, 14-01-2014
Met huisgenoten bedoel je de huurders? Via een van de nieuwere uitbreidingen kun je huisgenoten hebben, maar deze worden dan niet getoond met hun foto en zijn niet te besturen. zijn het huurders, dan is het idd vreemd en kan het wllicht zijn dat er ergens een deur verkeerd gemarkeerd staat waardoor het gedeelte wat voor je eigen Sims is, als openbaar is gemarkeerd. Heb je wel eerst alles gebouwd/gemarkeerd voordat je Sims in het huis zijn gaan wonen? zo niet, dan kan dat ook een reden zijn. Het spel reageert wat vreemd als je Sim al op het kavel wonen op het moment dat je een appartement/rijtjeshuis gaat maken. Het registreert je eigen Sims dan als huurders…

Cissycat, 13-01-2014
Ik kan geen rijtjeshuizen maken met voor en achtertuinen. Ze kunnen dan niet door de hekjes heen. Hoe kan dit? Reactie infoteur, 14-01-2014
Wie kunnen er dan niet door de hekjes heen, de huurders of je eigen Sims? Het werken met de cheats gaat nogal precies. Het kan zijn dat je perongeluk een deur hebt "afgesloten" waardoor of huurders er niet in kunnen of je eigen sims. Om een deur van huurders af te sluiten moet de deur bijvoorbeeld alleen te bereiken zijn vanuit het appartement van je eigen sims.

Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 12-10-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.