Het ontstaan van games

Het ontstaan van games Heel veel mensen starten dagelijks de computer of hun console aan om lekker te gaan gamen. Games vormen een bron van ontspanning na bijvoorbeeld een drukke dag. Hoe zijn computerspelletjes nou eigenlijk ontstaan? Wat was de eerste game ooit en hoe werd het succes zo groot zoals we het tegenwoordig kennen?

Eerste games

De allereerste game was het spel Tennis for two (In het Nederlands: Tennis voor twee). Het spel werd in 1958 uitgevonden door de Amerikaan William A. Higinbotham. Hij werkte in het laboratorium van de kerncentrale Brookhaven National Laboratory in New York. Op open dagen liet het laboratorium dan het spel zien.
Wetenschappers zijn het er niet helemaal over eens of Tennis for two er echt voor heeft gezorgd dat videogames zouden ontstaan. Niemand kan er helaas het echte antwoord op geven, dus het blijft gissen.

Spacewar!

Na Tennis for two verscheen Spacewar! in 1962. Het spel was alleen te spelen door mensen die op een universiteit les kregen. Het was een spel waarin je met een ruimteschip de tegenstander moest neerschieten. Ook speelde zwaartekracht een grote rol in het spel. De meeste mensen hadden dus nog geen flauw idee dat er computerspelletjes waren die gespeeld konden worden. Pas veel later, in 1973, werd het spel opnieuw uitgebracht en werd het een succes.

Pong

In 1972 kwam de eerste echte doorbraak in de games: Pong. Het spel wordt nog steeds regelmatig gespeeld door allerlei soorten gamers. Op internet zijn er veel varianten van te vinden die gratis te spelen zijn. Pong bestaat uit twee balkjes die een blokje naar elkaar overspelen. Echt mooi zag het er nog niet uit, maar toch was Pong razend populair. In de amusementshallen konden mensen voor een kwartje een potje Pong spelen op een arcademachine.

Arcademachines zijn speelautomaten die je voornamelijk in amusementshallen kunt vinden. Op een arcademachine kan meestal slechts één spel worden gespeeld. Bijvoorbeeld Pong, Frogger, Flipper of een racegame.

Consoles

De allereerste console was de Magnavox Odessey. Deze spelcomputer was geen groot succes. De kwaliteit was heel slecht en er werd niet eens een score bijgehouden. Er waren maar weinig mensen die dit apparaat in huis hadden.
De tweede spelcomputer was een stuk populairder: de Atari 2600. Atari liep echter veel geld mis, omdat andere bedrijven kopieën maakten. De Atari 2600 werd vanaf 1975 gemaakt. In 1985 kwam de eerste console van Nintendo: de NES. De gamers maakten kennis met Mario, het kenmerk van Nintendo. De kwaliteit van de spellen was flink vooruit gegaan.

De eerste handheld verschenen in 1989. De Gameboy (ook van Nintendo) kwam ongeveer tegelijkertijd uit met de Atari Lynx. De Gameboy was in zwart wit, maar de Atari Lynx had al een kleurenschermpje.
In datzelfde jaar besloot Sega de strijd aan te gaan met Nintendo. Ook Sega kwam met een console voor op de televisie. Ze noemden hun spelcomputer Sega Megadrive. Het speelfiguur Sonic werd een echte concurrent van Mario. Sega kwam met wat spelletjes die voor de oudere jeugd interessant waren, bijvoorbeeld het vechtspel Mortal Kombat. De mensen die games speelden, waren vaak óf fan van Nintendo óf van Sega.

Nog meer consoles voor games

Na de NES en de Sega Megadrive kwamen de consoles in een rap tempo op de markt. De Super Nintendo, de Xbox, de Nintendo DS, de Playstation en de Wii. De simpele tekeningetjes van Pong zijn ondertussen veranderd in realistische grafische beelden met mooie muziek eronder. Ook hoef je tegenwoordig niet eens meer op de bank te zitten, maar kun je ook actief gamen, zoals met de Wii en de Xbox Kinect. Je hebt dan een afstandsbediening die op beweging reageert of je kunt zelfs je eigen lichaam als controller gebruiken.

Toekomst van games?

In de toekomst zal er ongetwijfeld nog veel meer gebeuren op het gebied van gamen. Misschien kunnen we onszelf in de toekomst in een virtuele wereld teleporteren, of wordt de woonkamer wel volledig een game. De ontwikkelingen staan in ieder geval niet stil en het is altijd maar de vraag wat de volgende stap zal zijn. We zullen moeten afwachten!
© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…
De geschiedenis van consoles: derde en vierde generatieIn de tijd dat de consoles van de derde en vierde generatie uitkwamen domineerde Nintendo de internationale markt van co…
Mi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesMi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesDe Mi2 is een leuke, nieuwe en voordelige spelcomputer, die de strijd aangaat met populaire handheld spelconsoles als de…
De geschiedenis van de Sega spelcomputerDe geschiedenis van de Sega spelcomputerTegenwoordig komt bij veel games het logo van Sega naar voren, is dit een nieuwe speler op de softwaremarkt? Nee, het be…

Bekende consolesBekende consolesDe meeste mensen spelen games op een console. Denk hierbij aan de Wii, de Xbox of de Playstation. Al jaren spelen mensen…
Bronnen en referenties
  • http://www.classicgaming.nl/
  • www.metaplaces.nl
  • www.anti-piracy.nl
  • www.weetwatzegamen.nl
  • Gijs van der Hammen – Computerspelletjes (ISBN: 90-05-00950-0)
  • Nicky Kievits – Virtuele werelden (ISBN: 978-90-22-95805-6)
  • Boom Onderwijs – De game-industrie (ISBN: 978-90-473-0021-2)
  • The book of games (Engelstalig, ISBN: 978-82-997378-0-7)
  • J.S. Lemmens – Gameverslaving (ISBN: 978-90-66-65805-9)
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.