Een Nederlandse game hero? Sigma in Overwatch!

Een Nederlandse game hero? Sigma in Overwatch! In games spreken de personages Engels. Soms wordt een spel vertaald voor de Nederlandse markt, maar een internationaal spel met correct Nederlands erin, dat is zeldzaam. Maar er is een grote stap gezet. Overwatch, een shooter die al meer dan 35 miljoen keer verkocht is, heeft in augustus 2019 Sigma geïntroduceerd. Sigma of Siebren de Kuyper is een gestoorde wetenschapper. Hij speelt de rol van tank en heeft een aantal aparte Nederlandse uitspraken!

Overwatch: heroes en personages

Overwatch is een veel gespeeld spel van Blizzard en kent internationale competities met miljoenen kijkers. Het is een shooter (schietspel) waar je verschillende helden of personages kunt spelen, elk met eigen krachten. Sommigen specialiseren in aanvallende kracht (DPS), sommigen in ondersteuning en genezing (support), en sommigen in bescherming en aantal levens (tanks). In een team moet je samenwerken om andere teams te kunnen verslaan. De Nederlandse Sigma is in 2019 toegevoegd en speelt de rol van tank.

Wie is Sigma? In-gameverhaal en gameplay

Verhaal/lore

De wereld van Overwatch draait om toekomstige technologie. Er is op aarde een oorlog geweest tussen de Omnic robots en de mensen. Wetenschappers spelen daarin een belangrijke rol. Zij vinden nieuwe wapens uit en kunnen de machtsbalans verstoren.
Sigma is één van die wetenschappers. Siebren de Kuiper was een briljant en gerenommeerd astronoom. Hij werkte hard in een labratorium in Den Haag om de zwaartekracht te doorgronden en het best te benutten. Maar tijdens een experiment op een ruimtestation ging het mis: een kortstondig zwart gat beschadigde De Kuipers brein. Na het experiment begon de zwaartekracht in zijn buurt te schommelen en het zwarte gat had ook zijn psychologische gezondheid aangetast. De Kuiper werd hierom als een gevaar beschouwd en de overheid stelde hem in quarantaine op een geheime locatie. Hij werd hier "subject Sigma" genoemd. Door de beschadiging en isolatie werd De Kuiper gekker en gekker. Uiteindelijk ontdekte de terroristische beweging Talon waar De Kuiper opgesloten zat. Ze bevrijdden hem en wilden zijn onderzoek voor hun doeleinden gebruiken. Hij leerde zijn krachten onder controle te krijgen en was dichter dan ooit bij het doorgronden van de zwaartekracht. De Nederlandse Siebren de Kuiper was nu Sigma: een gekke, briljante wetenschapper, die bovendien gebruikt werd door een terreurorganisatie.

Gameplay

Sigma heeft dus controle over de zwaartekracht. Zijn krachten in het spel zijn hierop gebaseerd. Hij kan een zwart gat creëren om aanvallen te absorberen, een brok steen met zwaartekracht naar zijn tegenstanders werpen en tegenstanders de lucht in gooien. Bovendien heeft hij een schild ontworpen om zich te verdedigen. Zijn controle over dit schild is uniek. Hij kan zijn schild op elk moment bij hem terugroepen en in elke richting afvuren en stopzetten. De mobiliteit van dit schild zorgt ervoor dat hij zijn teamgenoten op nieuwe wijzen van verdediging kan voorzien.

Waarom Nederlands?

De makers van Overwatch hebben Sigma geen Nederlander gemaakt vanwege de Nederlandse markt. Nederland is maar een klein land, waardoor andere nationaliteiten logischer zouden zijn. Ze wilden een nationaliteit die paste bij het karakter. De makers hadden een excentrieke wetenschapper in hun hoofd; dát bracht ze bij Nederland. Geen gekke gedachte, want historisch gezien heeft Nederland veel wetenschappers voortgebracht en ruimte geboden. In de Gouden eeuw waren allerlei wetenschappers actief en ook in de negentiende eeuw liep Nederland voorop. Sigma zelf is vernoemd naar Gerard Kuiper, een astronoom uit de twintigste eeuw.

Aparte Nederlandse zinnen

Accent

Voor een Nederlander is het grappig om Sigma te horen praten. De meeste dingen zegt hij nog wel in het Engels, zij het met een typisch Nederlands accent. Zo zegt hij What is that melody?, met een heel harde T en nadruk op LO. Er blijkt ook wel uit hoe gek Sigma is: hij hoort voortdurend melodieën in zijn hoofd.

Nederlands

Het Nederlands van Siebren de Kuyper is een beetje oubollig, maar dat maakt het niet minder leuk. Het is ook niet zo vreemd; Sigma is met 62 jaar het oudste personage. Als het spel begint zegt Sigma bijvoorbeeld: Ah, we zullen dat varkentje wel even wassen. Niet iets dat je nog vaak onder jongeren hoort, maar het geeft wel aan dat hij er klaar voor is. Als hij de hero Winston verslaat, een genetisch gemanipuleerde gorilla, roept hij: Nu komt de aap uit de mouw. Als je een tijdje goed gespeeld hebt met Sigma, beloont hij je door te zeggen: Ik ga als een speer! Maar als er wat misgaat, roept hij Verdorie!. De uitspraken van Sigma zijn aan de ene kant wat ongewoon, maar aan de andere kant wel heel toepasselijk. Zo breid je zelfs je eigen Nederlands uit door met hem te spelen!

Alle Nederlandse uitspraken
 • Het universum zingt voor mij! (Ultimate)
 • Ah, we zullen dat varkentje wel even wassen. (Begin)
 • Je weet nooit hoe een koe een haas vangt.
 • Ik voel me stukken beter. (Healthpack)
 • Ik ga als een speer! (On fire)
 • Nee, dat klopt niet helemaal! (discord orb)
 • Verdorie! (discord orb)
 • Ik ben met mijn neus in de boter gevallen. (eliminatie)
 • Nu komt de aap uit de mouw. (final blow winston)
 • Even de lakens uitdelen! (multikill)
 • Get down with Sigma tonight! Lekker, stroopwafel.
 • Hallo!
 • Bedankt!
 • Wie boter op z'n hoofd heeft, moet uit de zon blijven.
 • Doe maar normaal hè, dan doe je al gek genoeg.
 • Ha, ik weet het!

Uiterlijk en moves van Sigma

Op de site van Overwatch kun je terecht om het uiterlijk en de moveset van Sigma te bekijken. De lengte van Nederlanders komt goed tot zijn recht.

Bron: Rawpixel, PixabayBron: Rawpixel, Pixabay

Van Gogh

Het Nederlanderschap van Sigma komt ook in kleine details naar voren. Elke hero heeft eigen graffitisprays waarmee hij of zij de muren van de betreffende wereld kan onderspuiten. Sigma heeft onder andere sterrennacht van Van Gogh als spray.
© 2019 - 2024 Millisievert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwatch: een game waarin held tegen held strijdtOverwatch: een game waarin held tegen held strijdtOverwatch is een game met een spelersaantal dat de vijftien miljoen spelers overschrijdt. Het spel is uitgekomen in mei…
Lootboxen: virtuele schatkisten in online gamesLootboxen: virtuele schatkisten in online gamesDiverse games waaronder FIFA18, Dota 2 en Rocket League bieden lootboxen aan. Dit zijn een soort virtuele schatkisten di…
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…
Hoe worden computergames gemaakt?Een computergame kan heel klein en simpel zijn, zoals de meeste spelletjes op websites die meestal met het computerprogr…

Nintendo Switch Lite: goedkopere versie van de SwitchNintendo Switch Lite: goedkopere versie van de SwitchOp 10 juli 2019 werd door het Japanse bedrijf Nintendo een nieuwe versie van de Nintendo Switch aangekondigd. Een spelco…
Harry Potter: Wizards Unite: tips en uitlegHarry Potter: Wizards Unite: tips en uitlegNa het wereldwijde succes van Pokémon GO komt de ontwikkelaar van dit spel, Niantic, met een nieuwe augmented reality (A…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Instacodez, Flickr (Publiek domein)
 • Paul Hulsebosch, https://tweakers.net/reviews/7238/nederlandse-hero-in-overwatch-hoe-siebren-de-kuiper-in-een-shooter-belandde.html
 • Fandom, Sigma, https://overwatch.gamepedia.com/Sigma/Quotes
 • Gamepedia, Sigma/quotes, https://overwatch.fandom.com/wiki/Sigma
 • Playoverwatch, https://playoverwatch.com/en-us/heroes/sigma/
 • Afbeelding bron 1: Rawpixel, Pixabay
Millisievert (7 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2019
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.