Scribblenauts: een puzzelspel voor de Nintendo DS

De Nintendo DS leent zich prima voor puzzelspelletjes, vanwege de originele besturingsmanier van de DS is het makkelijk om puzzels op te lossen op het apparaat. Een zeer interessant en origineel puzzelspel is Scribblenauts. Hierbij moet je de puzzels oplossen door woorden te gebruiken. Hoe werkt dit spel en wat kun je er zoal van verwachten?

Wat is Scribblenauts?

Scribblenauts is een spel voor op de Nintendo DS. Je bent Maxwell, een poppetje dat puzzels moet oplossen. Om een puzzel op te lossen moet je woorden opschrijven van voorwerpen of dingen die je kunt gebruiken. Dit klinkt gemakkelijk, maar valt nog niet mee. Om de puzzel te halen moet je de ster krijgen. Er zijn zowel actie als puzzellevels, maar bij beide varianten moet je goed nadenken. Je moet de ster zien te bereiken, die ook wel Starite wordt genoemd. Bij de puzzellevels moet je iets doen om de ster te verdienen, bij de actielevels moet je bij de ster komen, bijvoorbeeld door een rivier over te steken. De puzzels worden immers steeds moeilijker en je moet ook echt op het woord komen dat je nodig hebt om de puzzels op te lossen. En om het nog moeilijker te maken: als je de puzzel hebt opgelost, komt er een moeilijkere variant vrij, waarbij je dezelfde puzzel drie keer achter elkaar moet oplossen, telkens met andere voorwerpen die je kunt gebruiken. In de database van Scribblenauts staan zeker 20.000 woorden. Alleen woorden zoals merknamen en racistische of seksistische termen zijn niet terug te vinden in de database.

Voorbeeld van en Scribblenauts puzzel

Er zit een kat op het dak. Hoe haal je die eraf? Je kunt dit op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door het woord ladder op te schrijven. Er komt nu een ladder in beeld, die je kunt gebruiken om Maxwell omhoog te laten klimmen. Je kunt de kat ook lokken. Schrijf bijvoorbeeld kattenvoer op en de kat zal naar beneden komen om het te eten. Je kunt ook brandweerman opschrijven, aangezien brandweermannen er bekend om staan dat ze katten helpen. Maar, je kunt de puzzel ook op een bizarre manier oplossen. Schrijf bijvoorbeeld pyromaan op. De pyromaan steekt het huis in brand en je kat komt naar beneden. Of maak gebruik van een roltrap, of een vliegend tapijt om naar boven te komen. Maar helaas zal niet ieder voorwerp je helpen, dus je moet echt goede keuzes maken. Hoe origineler je oplossing is, hoe meer punten je krijgt.

Startscherm van Scribblenauts

Het startscherm van Scribblenauts is al een spel op zich. Je hoeft hier geen puzzels op te lossen, maar je kunt het zien als een groot speelscherm waar je alles kunt oproepen wat je maar wilt. Roep verschillende dieren op en laat ze met elkaar vechten. Of test uit wat voor een voorwerpen je precies krijgt als je iets schrijft.

Woorden database

Alle woorden in de database zorgen voor unieke reacties. Een beer zal echt honing zoeken of vis jagen en een kat rent direct achter een vogeltje aan. Alles reageert op elkaar, waardoor je unieke combinaties kunt maken. Je kunt ook dingen in elkaar knutselen door gebruik te maken van bijvoorbeeld lijm. Het spel is volledig in het Nederlands te spelen, maar je kunt ook kiezen voor Engels, Frans, Duits, Spaans of Italiaans. Dit kan natuurlijk een leuke oefening zijn om een taal beter te beheersen.

Leuke woorden die je kunt schrijven

Scribbelbauts heeft een database van ruim 20.000 verschillende woorden. Het is een hele klus om ze allemaal te vinden. Er zijn veel unieke dingen die je kunt oproepen. Je kunt ze bijvoorbeeld uittesten bij het startscherm. Hier volgen enkele interessante woorden die je kunt gebruiken bij Scribblenauts:
 • Jezus
 • Duivel
 • Nessie (Dit is het monster van Loch Ness)
 • Tijdmachine
 • Spook
 • T-Rex
 • Gamer
 • Nachtvisie
 • Onzichtbaarheidmantel
 • Einstein
 • Vliegend rendier
 • Piratenschip

Weet jij meer grappige woorden, laat het dan weten. Dan kunnen we de lijst uitbreiden.

Woorden waarmee je meerdere voorwerpen krijgt

Erg leuk aan Scribblenauts is dat je ook verschillende woorden hebt, waarbij je meerdere voorwerpen in één keer krijgt. Enkele van die woorden zijn:

 • Oerwoud
 • Keuken
 • Garage

Weet jij meer van deze woorden? Laat het gerust weten!

Leuke combinaties in Scribblenauts

Combinaties van woorden in Scribblenauts is vaak nog leuker dan losstaande woorden. Zie bijvoorbeeld hoe bepaalde voorwerpen op andere reageren. Dit kan in veel gevallen erg grappig zijn.
 • Politieman en donut
 • Olifant en veldmuis
 • Mensen en dracula
 • Mensen en weerwollf
 • Medusa en spiegel

Weet jij meer grappige combinaties, laat het weten, dan kan de lijst worden uitgebreid.

Oplossingen Scribblenauts

Vind hier de oplossingen van de puzzels in wereld 1 van Scribblenauts.

Te koop

Scribblenauts is te koop bij gameswinkels, speelgoedzaken en andere winkels. Je kunt het ook op veel plaatsen online kopen. De prijs ligt rond de 40 euro. Eventueel kun je het ook tweedehands kopen om zo kosten te besparen.
© 2009 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nintendo 3DS spellen downloaden en spelenNintendo 3DS is misschien wel de best handheld van 2011 met 3D functie, maar wist u ook al dat u eigenlijk de spelletjes…
Oplossingen Scribblenauts Wereld 1Scribblenauts is een puzzelspel waarbij je de puzzels moet oplossen door woorden op te schrijven. Deze puzzels zijn niet…
New Nintendo 3DS: Beter 3D-effect en meer mogelijkhedenNew Nintendo 3DS: Beter 3D-effect en meer mogelijkhedenIn 2015 werd de New Nintendo 3DS op de markt gebracht. De 3D-technologie die voor het eerst werd aangekondigd in 2011 op…
Alle soorten van de Nintendo DSAlle soorten van de Nintendo DSDe Nintendo DS is een gat in de markt, iedereen heeft er wel van gehoord en heel veel mensen hebben er één of meerdere.…

New Super Mario Bros. Wii: Cheats en HintsNew Super Mario Bros. Wii is een platform game voor de Wii, in Europa uitgebracht op 20 november 2009. Het is het vervol…
PlayStation 3 softmoddenPlayStation 3 softmoddenWanneer een PlayStation 3 omgebouwd is wordt het mogelijk om backups van spellen af te spelen. Zo hoef je het originele…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 02-07-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.