Tablet kopen: Hoeveel opslag of geheugen heb je nodig?

Tablet kopen: Hoeveel opslag of geheugen heb je nodig? De tablet heeft in korte tijd een stevige plaats verworven in menig gezin. Ook in bedrijven en op scholen kom je steeds vaker tablets tegen. Ga je zelf op zoek naar een tablet, dan ontbreekt het je niet aan keuzemogelijkheid. Voor velen zijn er veel teveel mogelijkheden om wegwijs uit te worden. Om je te helpen een goede keuze te maken, leggen we hier uit wat de twee verschillende geheugens op een tablet zijn en waar je op moet letten, bij de aanschaf van een nieuwe tablet. Als je op zoek naar een geschikte tablet, dan zie je al snel dat tablets verschillende groottes geheugen hebben. En het prijsverschil is soms fors. Dat zie je bijvoorbeeld bij de iPads van Apple. Apple heeft vaak meerdere vergelijkbare modellen iPad, waarbij maar enkele eigenschappen verschillen. Bijvoorbeeld een 32 gigabyte of 64 gigabyte versie. Anno december 2014 kost de iPad Air 2 met 16 gigabyte 499, de 64 gigabyte versie kost 599 en het 128 gigabyte model kost nog eens 100 extra.

Opslag geheugen of werkgeheugen?

Voor velen is dit onderwerp lastig vanwege het technische karakter. Het eerste dat je moet weten, is dat er twee soorten geheugens in een tablet zitten. Het eerste en grootste geheugen slaat op de opslagcapaciteit. Je moet dan denken aan groottes als 16, 32 of 64 Gigabyte. Over dit geheugen ging ook de eerste paragraaf van dit artikel. Met deze specificatie wordt ook het meest geadverteerd. In dit geheugen wordt alles opgeslagen dat bewaard moet blijven, ook wanneer je het apparaat uit zet. Je kunt dit vergelijken met de harde schijf van een computer. Zaken die in dit geheugen opgeslagen worden zijn bijvoorbeeld de besturingssoftware van de tablet zelf, maar ook alle apps die je downloadt en installeert. Daarnaast worden ook de foto's en video's die je maakt in dit geheugen opgeslagen. En tot slot ook zaken die je zelf op de tablet hebt gezet, zoals muziek of films.

Hoeveel geheugenopslag heeft jouw tablet nodig?

Hoe groter hoe beter geldt zonder meer voor dit aspect. Maar zoals we hebben gezien, hangt daar wel een prijskaartje aan. Wat je daadwerkelijk nodig bent, hangt erg af van wat je met de tablet wilt gaan doen. Wil je er een enorme hoeveelheid muziek opzetten, of meerdere films van een hoge kwaliteit, dan kun je wel wat ruimte gebruiken. Of wanneer je je gehele digitale fotocollectie altijd bij de hand wilt hebben. Gebruik je de tablet echter om te internetten, wat apps te gebruiken en eens een muziekje te spelen, dan valt het wel wat mee. 32 GB zal dan meer dan genoeg zijn. En ook met 16 GB kom je een heel eind. Vooral wanneer je eens de moeite neemt, ongebruikte zaken te verwijderen.

Uitbreiden van de geheugengrootte

Misschien vind je het lastig te bepalen hoeveel geheugen je nodig zal hebben. Zoja, dan kun je overwegen een tablet te kopen waarbij je het geheugen kunt uitbreiden. Dit is meestal via een SD kaartje, die je ook in veel telefoons en camera's aantreft. Deze kaartjes zijn niet zo duur en zo kun je eenvoudig je geheugen uitbreiden met 32 of 64 GB. Het voordeel van een tablet met zo'n SD-kaart aansluiting is dat je deze optie altijd nog achter de hand hebt. Het kost je in eerste instantie niets extra. Pas wanneer je krap in de ruimte komt te zitten en je wat extra capaciteit kunt gebruiken, koop je er een kaartje bij.

Het andere geheugen

Het andere type geheugen in een tablet is het werkgeheugen. Dit geheugen wordt gebruikt door de processor om alle taken uit te voeren. Naarmate je meer apps tegelijkertijd gebruikt zal dat beter gaan met meer werkgeheugen. De besturingssoftware van tablets zijn echter slim en zorgen ervoor dat je eigenlijk altijd kunt blijven werken. Sommige apps zullen worden afgesloten om geheugen vrij te maken zodat je door kunt werken. Bij dit geheugen moet je denken aan groottes als 512 megabyte, 1 gigabyte en 2 gigabyte. Meer dan 2 gigabyte komt anno december 2014 nog niet voor. Tenzij je een tablet neemt, met een volwaardig Windows besturingssysteem, maar die laten we hier buiten beschouwing.

Dit geheugen wordt lang zo vaak niet vermeld in advertenties en in de winkel. Bij de meeste duurdere tablets en meer gerenommeerde merken is het werkgeheugen zo gekozen dat de tablet goed en vlot kan werken. Bijvoorbeeld bij een Apple iPad. De iPad Air 2 heeft bijvoorbeeld 2 gigabyte werkgeheugen, waar de eerste iPad Air uitgerust was met 1 gigabyte werkgeheugen. In de praktijk kunnen beide modellen dezelfde bewerkingen uitvoeren en de kun je dezelfde apps gebruiken. De iPad Air 2 zal echter wat vlotter zijn en je kunt gemakkelijker en vooral sneller meerdere apps tegelijkertijd starten en ertussen wisselen.

Dat wil niet zeggen, dat meer geheugen altijd overbodige luxe is. Vooral bij goedkopere Android tablets kan het voorkomen dat er zo weinig geheugen in zit, dat het wel hinderlijk is. Vooral wanneer je de prestaties vergelijkt met een model met meer geheugen. Wat extra werkgeheugen is ook een voordeel, wanneer er nieuwe updates voor het besturingssysteem uitkomen. Door de jaren heen wordt de besturingssoftware verder uitgebreid met nieuwe functionaliteit. Heb je niet al teveel geheugen, dan loop je ene grotere kans dat je tablet minder vlot uit de voeten kan met nieuwe updates.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2Bijna elk huishouden heeft wel een tablet en ze worden ook binnen bedrijven en het onderwijs gebruikt. In 2015 zijn de k…
Het werkgeheugen (RAM) van uw computerHet werkgeheugen (RAM) van uw computerEen eenvoudige uitleg over het werkgeheugen (RAM) van de computer. Het werkgeheugen is een plaats waar de gegevens snel…
Waarom moet je een tablet kopen? 6 redenenWaarom moet je een tablet kopen? 6 redenenEen tablet is hip, modieus en zit qua formaat tussen de laptop en de smartphone in. Toch stellen mensen zich de vraag wa…
Geheugenkaarten: soorten, maten, opslag en schrijfsnelhedenGeheugenkaarten: soorten, maten, opslag en schrijfsnelhedenEen geheugenkaart is een dun plat plaatje dat in de digitale wereld tot de hardware behoort. Op een geheugenkaartje kunn…
Waar een Apple Macbook kopen?Waar een Apple Macbook kopen?Macbooks, iPhones, iPods, ze worden steeds populairder. Overal worden er acties en aanbiedingen aangeboden. Heb je lieve…
Bronnen en referenties
  • www.appple.com/nl/ipad/compare
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 28-12-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.