Apple iPad: superieur, compleet en modern, of toch te duur?

De iPads van Apple hebben al vele malen de trend gezet als het gaat om ontwikkelingen op het gebied van tablets. Maar de concurrentie zit ook niet stil en komt ook met steeds nieuwere en betere modellen. Is de iPad vandaag de dag nog steeds het superieure product zoals Apple dat ons wil doen geloven? Wat zijn de voor- en nadelen van deze tablets en zijn ze geschikt voor jou? Een ding staat vast: koop je een iPad dan koop je een kwalitatief uitstekende tablet. Ieder nieuw model is telkens voorzien van de nieuwste ontwikkelingen en is zonder meer een verbetering ten opzichte van het voorgaande model. In de meeste gevallen kunnen die voorgaande modellen ook nog steeds prima meekomen in de tabletmarkt.

Kwaliteit gegarandeerd met een iPad?

Als het nu gaat om beeldkwaliteit, batterijduur, camera's, beeldresolutie, afwerking, degelijkheid, software, gewicht, dikte of design, met een iPad zit het wel goed. Daar komt bij dat alleen bij deze tablets zowel de hardware als de software van eenzelfde bedrijf komen. Het geheel is daardoor uitstekend op elkaar afgestemd. De combinatie van al deze factoren maakt dat je gewoon heel veel waar krijgt voor je geld. Je hoeft niet bang te zijn, dat je een miskoop begaat met een iPad.

Een ander pluspunt van Apple is de app store. Doordat de Apple tablets allang om de markt zijn, zijn er al veel apps voor het platform ontwikkeld. Hierdoor heb je een enorm aanbod aan apps die je kunt downloaden. Daarbij komt nog eens dat je bij Apple relatief veel apps kunt vinden die geoptimaliseerd zijn voor gebruik op een tablet. Dit soort apps maken beter gebruik van het grotere scherm van een tablet ten opzichte van het kleinere scherm van een iPhone.

Hoe goed is de service van Apple

Maar niet alleen het product en de software zijn goed voor elkaar bij Apple. Het bedrijf staat ook bekend vanwege de goede service die het biedt. Doet je tablet het niet, dan zal er snel actie ondernomen worden om je zo snel mogelijk weer te kunnen laten werken met je apparaat. Overigens is de kans niet zo groot dat je daar mee te maken krijgt. De kwaliteit is bij Apple goed te noemen. Dat zal ook wel moeten, vanwege de enorme aantallen die verkocht worden.

Nadelen aan een Apple iPad?

Is er dan helemaal niets aan te merken op de Apple tablets? Toch wel. Er zijn wel een aantal zaken waar je je van bewust moet zijn, wanneer je voor een iPad gaat. In hoeverre dit echt een nadeel is, of relevant voor jouzelf, is de vraag. Voor de meeste gebruikers zal gelden dat deze zaken geen grote rol spelen. Behalve dan het belangrijkste minpunt van de iPad: de prijs.

High-end tablets met een high-end prijs

Het echte grote nadeel van een iPad is de prijs. Je krijgt bij Apple zonder meer een topproduct, maar helaas is ook de prijs van hoog niveau. Anno januari 2015 kost het goedkoopste 10 inch model (iPad Air) 399 euro. De 7,9 inch mini begint bij 249 euro. Wil je echter het nieuwste model, met wat meer opslagcapaciteit, dan komt daar zomaar 200 euro bij. Voor dat soort bedragen koop je ook erg mooie Android tablets. Sommige met features die je niet op de iPad aantreft.

Opslagcapaciteit is niet uitbreidbaar

Een nadeel van de iPad's is dat ze nooit uitgerust zijn met een slot voor een SD geheugenkaartje. Dat betekent dat je de opslagcapaciteit van je tablet niet uit kunt breiden. Je moet dus zorgen dat je meteen een model koopt met voldoende ruimte. Helaas betaal je stevig extra voor extra capaciteit, dus domweg de grootste nemen is een prijzige aangelegenheid. Andere voordelen van zo'n SD-slot is de mogelijkheid om eenvoudig bestanden van en naar de tablet te kunnen kopiëren. Gelukkig zijn daar wel de nodige alternatieven voor.

De beeldverhouding

Een ander aspect waar de Apple tablets afwijken van veel andere modellen is de beeldverhouding. Dat wil zeggen de verhouding tussen hoogte en breedte van het beeldscherm. Bij de iPads is dit 4:3, terwijl de meeste andere merken een verhouding van 16:9 of 16:10 aanhouden. Je zal zelf moeten bepalen wat je fijner vindt. Ga je veel films of YouTube video's bekijken, dan is een breedbeeldverhouding prettiger. Op een iPad krijg je dan (grotere) zwarte balken te zien. Zoals we die ook gewend waren op oude televisies bij breedbeeld uitzendingen, dvd's en dergelijke.

Houd je de tablet verticaal vast. Bijvoorbeeld bij het lezen van een ebook, digitaal tijdschrift, of bij het internetten, dan heb je met een 4:3 verhouding wat meer breedte. Een breedbeeld verhouding wordt erg smal, wanneer de tablet een kwartslag gedraaid wordt. Een 4:3 verhouding lijkt meer op de verhouding zoals bij papier, boeken en documenten.

Naar je eigen hand zetten

Met Android tablets heb je veel mogelijkheden om allerlei instellingen en zaken naar je eigen hand te zetten. Met een iPad is dat maar beperkt mogelijk. Voor de een is dat een voordeel, voor iemand anders een nadeel. Maar als je iemand bent die graag van alles wil proberen en van alles wil kunnen veranderen, is een iPad met het iOS besturingssysteem niet de beste keuze. Met een Android tablet zijn er bijvoorbeeld ook mogelijkheden om software en apps te installeren buiten de normale officiële wegen om.

Beperkt aantal modellen

Ga je voor een iPad, dan is de keuze beperkt. Ook hiervoor geldt, dat dat voor velen positief is. Anno 2015 kun je kiezen tussen 10 inch (9,7) of een 8 inch (7,9) model. De eersten heten iPad Air, de kleiner is de iPad Mini. Van de Air kun je kiezen tussen het laatste model, of het eerste model. Bij de iPad Mini kun je uit drie generaties kiezen. Daarnaast kun je nog modellen met verschillende opslagcapaciteit kiezen. En of je wel of geen SIM kaartje kunt plaatsen en dus mobiel internet en telefonie kunt gebruiken. En tot slot kun je nog kiezen uit één van de beschikbare kleuren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadIPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadEr zijn in 2020 verschillende manieren om je iPad te verbinden met je tv. Deze methodes kunnen een prima uitkomst bieden…
Applicaties voor de smartphoneApplicaties voor de smartphoneIn Nederland heeft bijna iedereen een smartphone, een handige mobiele telefoon met vele mogelijkheden tot communicatie,…
Apple Pencil, de actieve stylus voor de iPad van AppleApple Pencil, de actieve stylus voor de iPad van AppleDe Apple Pencil is de stylus van Apple die vanwege de toegepaste techniek in de pen een natuurlijke manier van schrijven…
Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2Bijna elk huishouden heeft wel een tablet en ze worden ook binnen bedrijven en het onderwijs gebruikt. In 2015 zijn de k…
Waar een Apple Macbook kopen?Waar een Apple Macbook kopen?Macbooks, iPhones, iPods, ze worden steeds populairder. Overal worden er acties en aanbiedingen aangeboden. Heb je lieve…
Bronnen en referenties
  • https://www.apple.com/nl/ipad/compare/
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.