Welk formaat tablet kopen: 7, 8 of toch maar 10 inch?

Wanneer je besluit een tablet te kopen, zal je moeten kiezen voor een bepaald formaat. Wordt het een klein en handzaam 7 inch model, of ga je voor een lekker groot 10 inch toestel? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe zit het met de resolutie van het scherm? Je wilt natuurlijk wel een mooi scherp beeld, zodat foto's en video's in hoge kwaliteit getoond kunnen worden. Het eerste dat je moet weten is dat het formaat meestal op de schermdiagonaal slaat. Deze diagonaal wordt in inches uitgedrukt. Een inch is 2,54 cm, dus een 7 inch tablet heeft een schermdiagonaal van 17,8 cm en een 10 inch tablet meet 25,4 cm. Een behoorlijk verschil dus. Maar de daadwerkelijke grootte van de tablet is afhankelijk van de randen die rondom het scherm zitten. Daardoor verschilt het fysieke formaat van tablets nogal eens per model en fabrikant, ook al hebben ze dezelfde schermafmetingen.

De randen rondom het scherm

Toch is het scherm erg bepalend voor een tablet en ook de bepalende factor voor het formaat. De randen rondom het scherm op de voorkant zitten daar ook met een reden. Je hebt die randen nodig om het apparaat goed vast te kunnen houden, zonder dat je met je vingers op het touchscreen zit. Dit is anders met een smartphone. Deze kun je namelijk met een hand vasthouden door het toestel te klemmen tussen duim en vingers. De grotere maat van een tablet maakt dit lastig voor de meeste gebruikers.

7 inch, 10 inch of een 8 inch?

Lange tijd was het kiezen tussen een 7 inch of een 10 inch model. Op een 10 inch is alles groter en bedient het gemakkelijker. Een 7 inch is echter kleiner en handzamer. Het gewicht van een groter tablet kan na langer gebruik storend worden. En ook wanneer je je tablet veel meeneemt, is een kleiner formaat prettiger. Tegenwoordig is er meer variatie in de exacte maten van de schermen. Zo zijn de 8 inch modellen een aardig compromis.

Overigens meten de meeste tablets niet een exact aantal inch. Bij de 7 inch is dit nog wel vaak het geval. Maar bij de 8 inch categorie, zien we maten als 7,9, 8, 8,3 en 8,4 inch. In de 10 inch groep kom je bijvoorbeeld vooral 9,7 en 10,1 inch tegen. Ga je nog een beetje groter dan zie je de maten als 10,5 en 10,6 inch.

Kleiner is lichter

Zoals gezegd is het grootste voordeel van een 7 inch model dat deze handzamer is. Wil je tablet bijvoorbeeld gebruiken terwijl je reist met het openbaar vervoer, dan is iets kleiner praktischer. Ze wegen natuurlijk ook minder, waardoor je minder snel moe zult worden van het vasthouden. Door het kleinere scherm, neemt een kleiner model minder stroom. Neem je een Apple dan zal dat in de praktijk tijdens gebruik niet veel verschil maken. Dit omdat de toegepaste batterij ook kleiner is. Maar bij sommige andere merken en modellen, kan dit wel een merkbaar verschil maken.

Met groter kun je beter 'werken'

Een groter formaat is vooral prettiger, wanneer je actief bezig bent op je tablet. Denk aan internetten, mailen of zelfs eens een documentje maken. Juist dan is een groter scherm erg prettig. Internetten kan meestal ook prima op een kleiner scherm. Maar vooral bij sites die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten, zal een groter scherm meer gebruiksgemak brengen. Kijk je ook films op je tablet, dan is een groter scherm vanzelfsprekend een voordeel.

Resolutie en beeldkwaliteit

Naast het fysieke formaat van het scherm, moet je ook letten op de resolutie. De resolutie is niets meer dan het aantal beeldpunten of pixels die er daadwerkelijk in het scherm gebruikt zijn. Hoe meer, hoe scherper het beeld zal zijn. De resolutie van moderne high-end tablets, is vaak hoger dan die van een HD televisie. Dat is niet voor niets, want een tablet bevindt zich veelal op minder dan 40 centimeter van je gezicht, terwijl een tv meters weg staat.

Om precies die reden hebben kleinere tablets soms een scherper beeld. Vaak genoeg zijn deze uitgerust met dezelfde resolutie als een 10 inch variant. Neem bijvoorbeeld de Apple iPad Air 2 en de iPad mini 3. Beide hebben een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Bij de Air 2 zijn de pixels echter groter, vanwege het grotere beeldscherm. Het effect is dus dat het beeld op de 7,9 inch mini scherp oogt. Overigens zorgen dergelijke resoluties op een 10 inch tablet ook voor een prima beeld. Kijk je echter naar 10 inch tablets met resoluties die een stuk lager zijn, zoals 1280 x 800, of 1366 x 768, dan zal je daar wel een verschil in zien. Je kunt natuurlijk wel werken met dergelijke apparaten, maar het beeld is duidelijk minder indrukwekkend.

De beeldverhouding

Een ander aspect dat een rol kan spelen in je keuze is de beeldverhouding. De resolutie geeft aan hoeveel pixels er in de breedte en hoogte aanwezig zijn. De verhouding tussen de hoogte en breedte is echter de beeldverhouding. Zo hadden de tv's van vroeger een beeldverhouding van 4:3. Terwijl tegenwoordig 16:9 normaal is. Dezelfde verschillen zie je ook bij tablets. Zo hebben de Apples een verhouding van 4:3. Veel Android tablets hebben echter een verhouding van 16:9 of 16:10. Die laatste levert minder zwarte randen op tijdens het afspelen van films en video's.

Wat prettiger is, zal je zelf moeten bepalen. Je zou kunnen stellen dat bij horizontaal georiënteerd werken 16:9 fijner is. Houd je de tablet verticaal, dan komt 4:3 dichter bij het de verhouding die we gewend zijn van papier, zoals bij boeken en tijdschriften. Het is dan ook geen toeval dat de iPads eigenlijk altijd verticaal gepositioneerd zijn in officiële foto's en advertenties.

Verschil in prijs

Over het prijsverschil kunnen we kort zijn. Een groter formaat kost meer geld. De 10 inch iPad Air 2 van Apple kost in 16GB uitvoering Ä499, terwijl de iPad mini 3 in dezelfde uitvoering Ä399 kost. Vergelijkbare verschillen zie je bij de meeste andere merken ook. Het prijsverschil is niet extreem, dus tenzij je met een krap budget zit, is het niet aanbevolen de prijs leidend te laten zijn bij je keuze.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel is een inch in centimeters?Hoeveel is een inch in centimeters?In Nederland worden afmetingen uitgedrukt in meters en centimeters. De omvang van bijvoorbeeld beeldapparatuur wordt omv…
De phablet (phone + tablet)De phablet (phone + tablet)Een phablet is een tablet en smartphone in één. Het woord zelf is een samensmelting van het Engelse woord phone en table…
Omrekenen beeldschermdiagonaal naar breedte en hoogteOmrekenen beeldschermdiagonaal naar breedte en hoogteBeeldschermen van verschillende apparaten zoals smartphones, tablets en tvís bestaan in veel verschillende groottes en f…
Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2Bijna elk huishouden heeft wel een tablet en ze worden ook binnen bedrijven en het onderwijs gebruikt. In 2015 zijn de k…
Waar een Apple Macbook kopen?Waar een Apple Macbook kopen?Macbooks, iPhones, iPods, ze worden steeds populairder. Overal worden er acties en aanbiedingen aangeboden. Heb je lieve…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/IPad_Air_2
  • http://www.apple.com/nl/ipad/compare/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Nexus_10
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Nexus_7_%282013_version%29
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 06-04-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.