Welk type tablet kopen? Een iPad, Android of met Windows?

In enkele jaren tijd is de tablet van een futuristisch concept geworden tot een alledaags apparaat. Het apparaat heeft in veel gezinnen de pc of laptop verdrongen uit de huiskamer. Geen wonder, want met de kleine handzame apparaten kun je veel zaken doen, waar je voorheen een computer voor nodig had. Denk aan internetten, sociale media, foto's bekijken, internetvideo's, games en nog veel meer. Een belangrijk element van moderne tablets, is het besturingssysteem waar het mee is uitgerust. Wie tegenwoordig een tablet wil gaan kopen, kan de moed zomaar in de schoenen zinken. Het aanbod is enorm en divers. Voor de niet-whizzkids onder ons, is het nog niet zo eenvoudig om het verschil tussen al die modellen en merken te zien. Om je te helpen een goede keuze te maken, is het handig om het aanbod in een aantal groepen te verdelen. In dit artikel doen we dat op basis van de verschillende besturingssystemen die op tablets gebruikt worden: iOS (Apple), Android (Google) en Windows (Microsoft). Wanneer je hier iets van weet, kun je gemakkelijker een keuze maken. Want ook al zitten er zeker wel verschillen in de functies en hardware van al modellen tablets die op de markt zijn, een groot dele van de beleving en functionaliteit van een tablet is afhankelijk van het besturingssysteem. Weet je eenmaal met welke je verder wil, dan kun je daarna veel gerichter zoeken naar het model dat bij jouw wensen past.

De Apple tablets: iOS

Het besturingssysteem op de Apple tablets en telefoons is iOS. Het staat algemeen bekend als eenvoudig en gemakkelijk te leren. Dit is dan ook één van de belangrijke voordelen van de Apple producten. Daarbij zit je met een Apple zowel qua hardware als software bij hetzelfde bedrijf. Je weet daardoor dat die twee optimaal op elkaar afgestemd zijn. Daar betaal je dan ook wel voor. Daar staat tegenover dat de ondersteuning, garantie en service als erg goed te boek staat.

Omdat Apple de tablet markt voor een groot deel gedefinieerd heeft is er volop keuze aan apps. Is er ergens een app voor, dan kun je ervan uitgaan dat je met iOS/Apple er over kan beschikken. Daarnaast zit je met Apple ook extra goed als tablet gebruiker. Bij Apple zijn namelijk relatief veel apps geoptimaliseerd voor het gebruik op een tablet. Bij Android zijn meer apps specifiek ontworpen voor gebruik op een kleiner scherm van een smartphone. Gebruik je die op het grotere scherm van een tablet, dan is dat niet altijd even handig en prettig.

Naast de hoge prijs van Apple producten is een ander potentieel nadeel het gesloten karakter van het besturingssysteem. Je kunt gewoon veel minder veranderen en proberen, vergeleken met het Android systeem. Voor veel mensen maakt dat niets uit. Sterker nog, een grote groep gebruikers heeft juist behoefte aan eenvoud en wil vooral geen zee aan mogelijkheden.

De Android tablets

Android is het besturingssysteem voor tablets en smartphones van Google. Google heeft met het product een indrukwekkend succes behaald. Een groot verschil met Apple is dat Android als open besturingssysteem bedoeld is, dat door allerlei hardware fabrikanten gebruikt kan worden in hun producten. Neem je een Android tablet, dan heb je dus nog een hele reeks aan merken en modellen waar je uit kan kiezen. Overigens heeft Google zelf ook een aantal tablets op de markt onder de naam Nexus. Anno december 2014 is er een 7 inch en een 10 inch variant.

Android biedt veel mogelijkheden tot het aanpassen en inrichten van het besturingssysteem. Hierdoor kunnen hardware fabrikanten de software ook meer naar eigen inzicht toepassen, om zo toch een enigszins eigen look-&-feel te creëren. Dit is echter niet altijd positief. In veel gevallen wordt de software groter en daardoor langzamer in gebruik. Bovendien wordt je als gebruiker afhankelijk van twee partijen als het gaat o updates. Eerst moet Google een nieuwe versie uitbrengen. Vervolgens moet de fabrikant die nieuwe versie gebruiken om van de eigen variant een update uit te brengen. Dit duurt altijd langer. Bovendien is er een reële kans dat fabrikanten stoppen met het updaten van hun eigen varianten, naarmate bepaalde modellen ouder worden.

In het algemeen zijn de Android tablets goedkoper dan de Apple producten. Als je met een beperkt budget zit, is Android dus de betere keuze. Je moet echter wel beter opletten. Met Apple betaal je veel, maar krijg je gewoon een uitstekend product. Met Android tablets is de variatie in prijs en kwaliteit een stuk groter. Er zijn erg goedkope modellen te vinden die niet voor niets zo goedkoop zijn. Dat wil niet zeggen dat die per definitie genegeerd moeten worden. Maar wel dat je even kritisch moet kijken, of de tablet wel aan je eisen zal voldoen. Kijk je naar tablets vanaf €250 en meer, dan zitten daar verschillende interessante modellen tussen.

Een Windows tablet?

Windows is een minst grote speler op de tablet markt. Microsoft wil niets liever dan een grote vinger in de tablet-pap krijgen en doet er alles aan dat voor elkaar te krijgen. Tot nu toe nog niet erg succesvol. Net als bij Android, staat het besturingssysteem bij Microsoft ook los van de hardware fabrikant.

Een verschil met Android en Apple is dat Microsoft een speciaal besturingssysteem heeft uitgebracht voor tablets, genaamd Windows RT. De versie voor telefoons heet Windows Phone en voor gewone computers en laptops is het gewoon Windows. En daarmee heeft Microsoft het zichzelf niet gemakkelijker gemaakt. Apps geschikt voor een Windows smartphone zijn namelijk niet automatisch ook beschikbaar voor Windows RT. Ontwikkelaars moeten dus speciaal voor Windows RT een versie van hun app uitbrengen. Dat is extra werk dat vaak niet gedaan wordt. Temeer omdat het marktaandeel van Windows RT zo klein is. En het lijkt er ook niet op dat dat nog erg zal veranderen.

Toch is er nog hoop voor Microsoft. Er zijn namelijk nu ook tablets te koop, waar een volwaardig Windows op staat, net als op gewone Pc's en laptops. Er zijn nog niet zoveel modellen waarmee dit mogelijk is, maar de potentie is groot. Je kunt in feite alle software op zo'n tablet gebruiken die voor een gewone Windows computer beschikbaar is. Een kanttekening is wel dat de meeste pc applicaties ontworpen zijn voor muis en toetsenbord in plaats van een touchscreen. Maar dat neemt niet weg dat je veel extra mogelijkheden krijgt. Daarbij kun je dit soort tablets vaak uitbreiden met toetsenbord, muis en dockingstation, waardoor je zelfs een heuse werkplek kunt creëren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletZo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletPodcasts worden steeds populairder. De meeste podcasts worden echter beluisterd via iTunes. Android telefoons zoals de S…
Applicaties voor de smartphoneApplicaties voor de smartphoneIn Nederland heeft bijna iedereen een smartphone, een handige mobiele telefoon met vele mogelijkheden tot communicatie,…
Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2Bijna elk huishouden heeft wel een tablet en ze worden ook binnen bedrijven en het onderwijs gebruikt. In 2015 zijn de k…
Waar een Apple Macbook kopen?Waar een Apple Macbook kopen?Macbooks, iPhones, iPods, ze worden steeds populairder. Overal worden er acties en aanbiedingen aangeboden. Heb je lieve…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/IPad_Air
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_RT
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Nexus_10
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Android_%28operating_system%29
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Tablet_computer
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.