Verschillende genres in games

Verschillende genres in games Er zijn ontelbaar veel games en deze vallen allemaal onder genres. Denk hierbij aan actiegames, Platform games en Multiplayer games. Wat voor een genres en subgenres zijn er bij de games van tegenwoordig? En wat zijn populaire games die bij dit genre horen? In een handig overzicht kom je meer te weten over de genres, subgenres en games.

Genre van games

Alle games vallen onder bepaalde genres en dat is maar goed ook. Zo kun je tenminste weten welke spellen bij iemand passen en wat niet. Iedereen heeft immers zo zijn eigen voorkeuren. De ene persoon is bijvoorbeeld dol op action games en de ander speelt veel liever puzzelspellen. Voor ieder is er wat wils. Onderstaande genres staan op alfabetische volgorde. Het is goed mogelijk dat er enkele (sub)genres ontbreken in het overzicht.

Actie/Action games

Actie of Action games zitten, zoals het al doet vermoeden, vol actie. Actiespellen kunnen te maken hebben met vechten of schieten. Een bekend subgenre is de First Person Shooter. Bij dit soort spellen kijk je vanuit het oogpunt van de hoofdrolspeler. Vaak zie je alleen een geweer in beeld. Je ziet dus echt alleen de dingen die het personage ook kan zien. Als je dus van achteren wordt aangevallen, zie je dit vaak te laat. Behalve de First Person Shooter heb je ook de Third Person Shooter. Bij een Third Person Shooter kun je het figuurtje waarmee je speelt wel zien. Zoals gezegd zijn ook de vechtspellen erg geliefd bij de actiegames. Je kunt spellen vinden die te maken hebben met boksen of karate. Ook heb je vechtgames die niet meteen op een specifieke vechtstijl zijn gericht. Bekende games uit het actiegenre zijn Half Life (PC) en Mortal Kombat (Sega).

Actief gamen/Active gaming

Actief gamen is een term die ook wel wordt gebruikt wanneer je aan het bewegen bent tijdens het gamen. De Wii van Nintendo is hier een voorbeeld van. Je hebt hierbij een afstandsbediening die reageert op de bewegingen die je maakt. Maar active gamen heb je niet alleen bij consoles. Je kunt bijvoorbeeld ook DDR doen. DDR staat voor Dance Dance Revolution. Je hebt dan een soort dansmat en je moet op de pijlen springen die in het scherm verschijnen. DDR kun je ook in veel arcadehallen spelen. Bekende spellen die onder actief gamen vallen zijn Wii Sports (Wii) en Dance Central (Xbox360).

Arcadegames

De Arcadegames zijn eigenlijk de spellen die je in amusementshallen kunt spelen. De spellen hebben vaak korte levels, die telkens moeilijker worden. Per spel betaal je een klein geldbedrag. Dit bedrag is verschillend per amusementenhal en per spel. De flipperkast, die ook onder de Arcade valt, bestaat al sinds de jaren 30. Atari is sinds de jaren 70 vooral bekend geworden met de Arcadespellen. Bekende games zijn Pong, Pac-Man en Frogger.

Avontuur/Adventure games

Bij een Adventure game speel je een personage en moet je verschillende zoektochten doen of spullen verzamelen. De allereerste adventure games bestonden alleen maar uit tekst, je kon dan aangeven wat het personage ging doen, door commando’s in te typen. Veel adventure games vallen ook onder het genre Role Playing Game. Het is bij de meeste avonturengames niet nodig om snel te reageren, je kunt vaak echt je tijd nemen voor het spel. Bekende games uit het Adventure genre zijn Myst (PC) en King’s Quest (PC).

Muziek/Music games

Music games hebben alles te maken met muziek. Je kunt bijvoorbeeld muziekgames hebben waarbij je werkelijk muziek moet maken. Ook heb je muziekgames die te maken hebben met dansen. Deze dansgames kunnen ook bij Active Gamen horen. Bekende muziekgames zijn Guitar Hero (Playstation 2/Xbox360) en Dance Central (Xbox360)

Multiplayer games

Multiplayer games zijn spellen die je met meerdere mensen tegelijk kunt spelen. De meeste multiplayer games kun je ook alleen spelen, je speelt dan tegen de computer. Je kunt bijvoorbeeld racegames, vechtgames, of leuke partygames met een groepje spelen.

Online games

Online games kun je online spelen. Zo simpel is het eigenlijk. Vaak gaat het hier om simpele flashspelletjes, maar die toch een behoorlijke rage zijn. Hoe veel mensen spelen bijvoorbeeld niet Candy Crush op Facebook? Er zijn verschillende sites waarop je games kunt spelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Neopets.com of Playtopia.nl.

Party games

Party games is de naam voor het genre van spellen dat je met een groep kunt spelen tijdens een feest. Er zijn party games waarbij je een bordspel speelt en met minigames tegen elkaar strijdt. In een minigame moet je vaak een kleine opdracht doen, waarbij de snelste of beste speler het spelletje wint. Een minigame is dus eigenlijk een soort spelletje in het spel zelf. Vooral de Wii heeft erg veel party games, waarbij je de afstandsbediening gebruikt om bewegingen te maken. Bekende Party games zijn Mario Party (Nintendo Gamecube/Wii/Nintendo DS) en Rayman Raving Rabbids (Wii).

Platform games

Een Platform game wordt ook wel jump and run genoemd. Het is vaak vooral de bedoeling om van platform naar platform te springen. Vaak moet je ook dingen als munten verzamelen. Ook kun je extra levens krijgen, maar deze zijn vaak op moeilijke plekken te vinden. Je hebt ook platformspellen waarbij je kogels moet verzamelen om te schieten. Ook zijn er platformspellen waarbij je puzzels moet doen om het level te halen. Bekende platformgames zijn Super Mario (Nintendo), Commander Keen (PC) en Sonic the Hedgehog (Sega).

Puzzel/Puzzle games

Puzzelspellen zijn games waarbij je puzzels moet oplossen. Dit kan zijn door bijvoorbeeld blokken in elkaar te zetten, door legpuzzels te maken of door puzzels op te lossen om het level te halen. Bekende puzzelspellen zijn Tetris (Game boy) en de serie van professor Layton (Nintendo DS).

Race games

Het racespel hoort tot een van de oudste computergenres. Je doet mee aan een race en dit kan met allerlei voertuigen zijn. Denk aan autoracen, motorracen of karten. Soms heb je een besturing die eruit ziet als een stuur, om echt het racegevoel te hebben. In Arcadehallen vind je daarbij vaak auto’s of motors waar je echt in of op kunt zitten om het spel te besturen. Bekende spellen zijn Need for Speed (Playstation), A2 Racer (PC) en Super Mario Kart (Super Nintendo).

Rollenspel/Role Playing Games

Een rollenspel, ook wel een Role Playing Game, is een game waarbij je in de huid kruipt van een personage. De ontwikkeling van je personage is dan erg belangrijk. Hoe meer je doet, hoe sterker je personage wordt. Ook kun je vaak zelf bepalen wat je personage goed kan, door XP te verdelen bijvoorbeeld. Role Playing Game wordt vaak afgekort als RPG. Bekende RPG games zijn de Final Fantasy-serie (Nintendo), Fable (Xbox) en de Pokémon-serie (Nintendo).

Simulatie/Simulation games

In simulatiespellen wordt de werkelijkheid nagemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld een vliegtuig besturen (dit wordt ook wel flightsimulator genoemd). Ook heb je spellen waarbij je iets moet bouwen of waar je de manager van bent. Bekende simulatiespellen zijn Sim City (PC), FlightGear (Pc) en de Sims (PC).

Sport games

Sportspellen zijn ontzettend geliefd bij gamers. Je hebt spellen in alle denkbare sporten. Zo heb je de populaire voetbalspellen, honkbalspellen, korfbal, volleybal, hardlopen, boogschieten en vele andere sporten. Eerder omschreven we racegames en deze kunnen uiteraard ook onder het genre sport vallen. Bekende sportgames zijn Fifa Soccer 94 (Sega) en Top Spin 4 (Xbox 360).

Strategie/Strategy games

Bij een strategiespel denk je vooral ver vooruit. Je moet bij zo'n spel een strategie bedenken om verder te komen of om zelfs te winnen. Denk bijvoorbeeld aan schaken of dammen. Natuurlijk zijn er ook comutergames waarbij strategie een rol speelt. Voorbeelden hiervan zijn Age of Empire (Pc) en Pikmin (Nintendo Gamecube).

Lees verder

© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…
De geschiedenis van consoles: derde en vierde generatieIn de tijd dat de consoles van de derde en vierde generatie uitkwamen domineerde Nintendo de internationale markt van co…
Mi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesMi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesDe Mi2 is een leuke, nieuwe en voordelige spelcomputer, die de strijd aangaat met populaire handheld spelconsoles als de…
Oude spelcomputers en vintage gamesOude spelcomputers en vintage gamesHoewel moderne spellen er veel beter uit zien dan de spellen van spelcomputers als de NES of de Mega Drive, hebben deze…

Minecraft 1.8 seeds: Village seedsMinecraft 1.8 seeds: Village seedsVillages in Minecraft zijn om meerdere redenen erg nuttig. Je kunt er sowieso veel materiaal vandaan halen. Ook kun je e…
Minecraft: Hoe overleef je de eerste nacht?Minecraft: Hoe overleef je de eerste nacht?Minecraft is een ontzettend geliefde en populaire game. In de wereld van Minecraft kun je alles bouwen wat je maar wilt.…
Bronnen en referenties
  • http://www.classicgaming.nl/
  • www.metaplaces.nl
  • www.anti-piracy.nl
  • www.weetwatzegamen.nl
  • Gijs van der Hammen – Computerspelletjes (ISBN: 90-05-00950-0)
  • Nicky Kievits – Virtuele werelden (ISBN: 978-90-22-95805-6)
  • Boom Onderwijs – De game-industrie (ISBN: 978-90-473-0021-2)
  • The book of games (Engelstalig, ISBN: 978-82-997378-0-7)
  • J.S. Lemmens – Gameverslaving (ISBN: 978-90-66-65805-9)
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.