PlayStation of XBox games opnemen en delen met Game Capture

Wat er tegenwoordig mogelijk is met gameconsoles als de XBOX One en de PlayStation 4 is indrukwekkend. De beelden zijn van een ongekende kwaliteit. Deze spelcomputers kunnen echte High Definition (Full HD) beelden generen, van de actie waar je zelf deel van uitmaakt. Daarbij zijn ook de mogelijkheden die je als speler krijgt binnen de spelwerelden steeds uitgebreider en boeiender. Geen wonder dat menig gamer graag bepaalde momenten zou willen terugkijken, vereeuwigen of delen op internet. Dat kan nu eenvoudig met de Game Capture van Elgato. Computerspellen worden almaar realistischer en meer spectaculair. De spelontwikkelaars weten steeds indrukwekkendere beelden tevoorschijn te toveren en de actie spat regelrecht van je scherm. Anno 2015 hebben we het over de Sony Playstation 4, de Wii U en alweer de derde XBox, de XBox One. Deze spelconsoles zijn in staat beelden te maken van volwaardige HD-kwaliteit. Je krijgt zo soms echt het idee alsof je naar een film zit te kijken.

Maar het leuke is natuurlijk dat dat juist niet het geval is. Je bent als speler zelf 'in control' en bepaalt zo de regie. Daardoor is datgene dat bij jou op de televisie verschijnt vaak uniek. Dankzij de mogelijkheden die in het spel gelegd worden, kun je op die manier dus beelden, scenes en capriolen uithalen, die je graag zou willen delen met de rest van de wereld.

Hoe maak je een opname van je computerspel?

Maar doordat de beeldkwaliteit zo hoog is en de actie snel, is het vaak niet mogelijk om de spelcomputer de beelden zelf op te laten nemen. De ontwikkelaars halen het onderste uit de kan en daardoor heeft het apparaat het veel te druk met het genereren van de hoge kwaliteit beelden. Om die reden is deze functie simpelweg niet aanwezig. De oplossing is om de signalen, die van je computer naar het scherm gaan, op te nemen met een ander apparaat.

Het beeldsignaal van computer naar televisie of monitor is tegenwoordig digitaal. En bij de huidige consoles is dat HDMI. Via HDMI wordt zowel het beeld als het geluid overgestuurd. Wat je dus nodig hebt is een apparaat waarmee je deze signalen kunt opnemen. Dat kan al langere tijd met HD-recorders. Maar er is ook een product speciaal hiervoor op de markt gebracht, waarmee dit nu wel heel erg eenvoudig is geworden.

De Game Capture

De Game Capture is een product van Elgato. Dit bedrijf verkoopt ook andere apparatuur waarmee je beelden kunt opnemen en de EyeTV. Dit is een USB-stick waar je de televisiekabel op aan kunt sluiten, om zo eenvoudig televisiekijken op je computer mogelijk te maken. Het bedrijf is dus al langer bezig met video en denkt met de Game Capture dus aan de wensen van gamers tegemoet te komen. Wat kan het apparaatje precies?

Hoe werkt de Game Capture?

Het aansluiten is erg eenvoudig. Het apparaatje moet tussen je computer en scherm in geplaatst worden. De HDMI kabel van je computer gaat naar de Game Capture. Van de Game Capture gaat er ook weer een HDMI kabel naar je scherm. Op die manier kan het apparaat het de signalen dupliceren. Uiteraard wordt het signaal ook zonder vertraging doorgestuurd naar je televisie. Naast de HDMI in- en uitgang zit er nog een USB aansluiting op het apparaat. Deze sluit je aan op je pc. Zo komen de video en audio signalen bij de software terecht van Elgato die je op je pc moet installeren.

Verbinden met pc of Mac

De Elgato Game Capture beschikt dus niet zelf over een grote hoeveelheid geheugen of een harde schijf om de beelden op te slaan. De informatie wordt juist continu doorgestuurd naar je pc of Mac, waar het verwerkt wordt. Dat betekent een aantal zaken. Ten eerste moet het apparaat aangesloten zijn terwijl je aan het spelen bent. Maar een voordeel is dat de software begint op te nemen, zodra je de boel aansluit. Je hoeft dus niet tijdens het spelen na te denken of een volgend moment mogelijk de moeite waard zal zijn. Gebeurt er iets dat je wilt bewaren, dan kun je dus achteraf via je pc die momenten nog terug halen en ermee doen wat je wilt.

Streamen in plaats van opnemen

Een leuke extra mogelijkheid die het apparaat biedt is het direct kunnen streamen van je spel naar het internet, bijvoorbeeld YouTube. Dus terwijl je speelt, wordt het naar het internet gestuurd. Zo kunnen mensen over de hele wereld direct mee genieten. Daarbij heb je via de software mogelijkheden extra zaken toe te voegen. Bijvoorbeeld je eigen stem, via een microfoon om commentaar te leveren op je spel. Maar je kunt bijvoorbeeld ook het beeld van een webcam eenvoudig toevoegen.

Ook erg handig is dat je met het streamen gebruik kunt maken van een lagere kwaliteit video omdat er anders teveel data per seconde verstuurd moet worden. Anders is de kans groot dat er vertraging optreedt en het beeld zal schokken. Maar tegelijkertijd kun je wel gewoon in hoge kwaliteit op je pc blijven opnemen.

Welke modellen zijn er?

Er zijn twee modellen van het apparaatje: de Game Capture HD en de Game Capture HD 60. Er zijn twee verschillen. De HD 60 kan beeld opnemen met 60 frames per seconde. Hiermee haal je de mooiste resultaten. Het andere model doet het op 30 frames per seconde. Een voordeel van de Game Capture HD is dat je er ook nog PlayStation 3 mee kunt opnemen. Bij de PlayStation 3 heeft Sony namelijk een bepaalde beveiliging gebruikt, waardoor PS3 opnemen niet vanzelfsprekend is. Hiervoor is een speciale A/V ingang aanwezig.


Wat kost de Game Capture?

De Game Capture HD is te vinden voor een kleine 130 euro, bijvoorbeeld bij Media Markt. De HD 60 is nu (april 2015) nog niet zo eenvoudig te verkrijgen in Nederland, maar qua prijs moet je rekenen op zo'n 160 euro. Voor dat geld krijg je verder alles wat je nodig bent, dus inclusief kabels en software.

Conclusie

Of de Game Capture iets voor jou is, is een vraag die alleen jij kunt beantwoorden. Feit is dat het apparaat een erg eenvoudige mogelijkheid biedt tot opnames maken. Gecombineerd met de speciale software is het nu kinderspel geworden, om de beste momenten uit je gametijd te delen met de rest van de wereld.

De meningen over het product zijn overwegend positief. Kijk je op bijvoorbeeld op Amazon.com, dan zie je meer dan 1700 reviews, met een gemiddelde waardering van 4,5 van 5 sterren. Het product doet dus gewoon wat je ervan mag verwachten. De enige vraag is of jij inderdaad eenvoudig opnames van hoge kwaliteit wilt maken van je games.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…
Reclame in online gamesReclame in online gamesReclame in computerspellen bestaat bijna net zo lang als er computergames zelf zijn. De eerste vormen van reclame in gam…
Voor- en tegenstanders over het videospel Grand Theft Auto VVoor- en tegenstanders over het videospel Grand Theft Auto VWat is Grand Theft Auto V? Wat maakt deze game zo populair bij gamers? Waarop is Garnd Theft Auto V te spelen? Wat is de…
Mi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesMi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesDe Mi2 is een leuke, nieuwe en voordelige spelcomputer, die de strijd aangaat met populaire handheld spelconsoles als de…

Word een detective/politieman in de Sims 4Word een detective/politieman in de Sims 4In de Sims 3 kon je voor het eerst met je Sims naar hun werk gaan. Dit werden de actieve carrières genoemd. De eerste ui…
De Sims 4 - Open je eigen winkelDe Sims 4 - Open je eigen winkelIn de Sims 2 werd voor het eerst in een Simsspel de mogelijkheid gegeven om je eigen winkel te openen. De Sims 3 heeft g…
Bronnen en referenties
  • http://www.amazon.com/Elgato-Capture-PlayStation-gameplay-1080p/dp/B00840353W/ref=sr_1_1?s=pc&ie=UTF8&qid=1430073479&sr=1-1
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Elgato
  • https://www.elgato.com/en/gaming/
  • http://www.mediamarkt.nl/mcs/product/ELGATO-Game-Capture-HD,10259,482720,1322085.html?langId=-11
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.